Veelgestelde vragen over de Wlz

Als u buiten Nederland gaat wonen, werken of studeren is het niet altijd duidelijk of u verzekerd bent voor de Wet langdurige zorg (Wlz). En of u uw Nederlandse zorgverzekering mag aanhouden. Lees de veelgestelde vragen.

Iedereen die in Nederland woont of werkt is meestal vanzelf verzekerd voor de volksverzekeringen. De Wlz is zo’n volksverzekering. Ook als u geen langdurige zorg nodig heeft, bent u vanzelf verzekerd.

Of u verzekerd blijft voor de Wlz, hangt af van wat u gaat doen buiten Nederland. Gaat u werken buiten Nederland? Dan bent u meestal niet meer verzekerd voor de Wlz. U kunt dan geen Nederlandse zorgverzekering meer aanhouden. Maar iedere situatie is anders. Neem contact met ons op of vraag een onderzoek Wlz aan.

Als u op reis gaat, blijft u meestal verzekerd voor de Wlz. Daarom blijft u ook verzekerd voor medische kosten vanuit Nederland. U kunt uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Maar gaat u werken tijdens uw reis? Houdt u er dan rekening mee dat u verzekering kan veranderen.

U bent niet automatisch verzekerd voor de Wlz als u in Nederland studeert. U hoeft dan meestal geen Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Maar gaat u naast uw studie werken in Nederland? Of gaat u stage lopen waarvoor u een vergoeding krijgt? Dan kunt u wel verzekerd raken voor de Wlz.

Uw zorgverzekeraar doet een onderzoek naar uw verzekering. Bent u niet verzekerd voor de Wlz? Dan kunt u geen Nederlandse zorgverzekering hebben. Om dit te controleren stuurt de zorgverzekeraar de brief. In de brief staat wat u moet doen.