U werkt als zelfstandige in meerdere landen

Gaat u als zelfstandige in meerdere landen van de EU (Europese Unie) werken? Dan is het niet altijd duidelijk waar u verzekerd bent voor de sociale verzekeringen. Dit hangt af van hoeveel uren u werkt in het land waar u woont.

  1. U woont in een EU-land

    Om te bepalen of u verzekerd bent, wordt gekeken naar hoeveel u werkt in het land waar u woont.

    • Werkt u minstens 25% van uw werktijd in het land waar u woont? Of voert u minstens 25% van uw diensten uit in het land waar u woont? Dan bent u verzekerd in het land waar u woont.
    • Krijgt u 25% van uw inkomen uit uw woonland? Dan bent u verzekerd in het land waar u woont.
    • Werkt u minder dan 25% van uw werktijd of helemaal niet in het land waar u woont? Dan bent u verzekerd in het land waar uw centrum van belangen ligt. Dit wordt bepaald door de vaste plaats waar u werkt, het soort werk, hoelang uw werkzaamheden duren en het aantal diensten dat u verleent

A1-verklaring

Een buitenlandse sociale verzekeringsinstantie of belastingdienst kan u als zelfstandige zien zonder dat u echt in dat land werkt. U hoeft dan geen premies te betalen in dat land. Een buitenlandse instantie kan daarvoor aan u een A1-verklaring/certificate of coverage vragen. U kunt deze verklaring zelf bij ons opvragen.

Geef door als u in meerdere landen werkt

Gaat u in meerdere landen werken? Geef dit dan door aan de sociale zekerheidsinstantie in het land waar u woont. Woont u in Nederland? Dan kunt u het aan ons doorgeven. U bent verplicht dit door te geven.

Logo Your Europe
Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Laatste check: 1 juli 2024