U werkt in meerdere landen

Bent u werknemer, zelfstandige of ambtenaar? En werkt u in meerdere landen? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw sociale verzekering. Het is belangrijk dat u in het juiste land sociaal verzekerd bent. Bijvoorbeeld zodat u in het juiste land een uitkering kunt ontvangen of zorgkosten vergoed kunt krijgen. Maar ook dat u in het juiste land premies betaalt.

Gevolgen als u in het verkeerde land verzekerd bent

Als u in het verkeerde land verzekerd bent, heeft dat gevolgen voor uitkeringen, zorgkosten en premies. U kunt bijvoorbeeld in het verkeerde land premies betalen. Of u krijgt uit het verkeerde land een uitkering.

Als achteraf blijkt dat u in een ander land verzekerd bent, dan loopt u het risico dat u de te veel betaalde premies niet meer terug krijgt. Meestal moet u dan alsnog premies betalen in het land waar u wel verzekerd bent. De uitkering of de zorgkosten die aan u door het verkeerde land zijn betaald, moet u terugbetalen.

Geef door als u in meerdere landen gaat werken

Zorg dat u weet in welk land u verzekerd bent. Geef daarom op tijd aan ons door als u in meerdere landen gaat werken. U bent verplicht dit aan ons door te geven.

Kies uw situatie en lees hierover meer.

Vraag kosteloos een A1-verklaring aan

Met een A1-verklaring kunt u bewijzen of u in Nederland sociaal verzekerd blijft. Uw werkgever kan deze verklaring voor u aanvragen. 

Bent u zelfstandige? Dan kunt u de A1-verklaring zelf aanvragen.