Wat is een A1-verklaring

Een A1-verklaring/certificate of coverage is het bewijs dat u in Nederland verzekerd blijft als u tijdelijk buiten Nederland werkt. U blijft dan verzekerd voor de sociale verzekeringen

U kunt deze verklaring alleen krijgen als u werkt in een land van de EU (Europese Unie), EER (Europese Economische Ruimte) of een verdragsland. U ontvangt de A1-verklaring maar 1 keer. Bewaar hem daarom goed.

Een A1-verklaring aanvragen

Houd rekening met het volgende:

 1. Vooraf aanvragen

  Vraag de verklaring aan voordat u in het buitenland gaat werken. Dit voorkomt dat u later administratieve problemen krijgt.

  Bent u in dienst van een werkgever? Dan kan de werkgever de verklaring voor u aanvragen.

 2. Zonder verklaring niet aan het werk

  Zonder een A1-verklaring mag u in sommige landen niet aan het werk bij bepaalde bedrijven. Weet u niet zeker of u een verklaring nodig heeft? Neem contact met ons op.

 3. Voorkom een boete

  Gaat u buiten Nederland werken en heeft u geen A1-verklaring? Dan kunt u een boete krijgen van de arbeidsinspectie in het land waar u werkt.

 4. Geldigheid

  De A1-verklaring vervalt als u weer in Nederland gaat werken. 

  De verklaring vervalt ook als u vanuit Nederland bent gedetacheerd naar een bedrijf buiten Nederland én als u door dat bedrijf weer wordt uitgeleend aan een ander bedrijf.

 5. Sneller via de Berichtenbox

  Bent u werknemer of zelfstandige? Gebruik dan de Berichtenbox om uw A1-verklaring te ontvangen. Dat gaat vaak sneller dan per post.