In welk land is uw werknemer verzekerd

Uw werknemer werkt in een ander land dan waar u als werkgever bent gevestigd. Dan krijgt u misschien te maken met de wetgeving van een ander land. 

Kies een situatie en lees meer.

U bent als werkgever gevestigd in Nederland. En uw werknemer werkt uitsluitend in België. Dan kan uw werknemer sociaal verzekerd zijn in België. U krijgt te maken met de Belgische wetgeving. 

U bent als werkgever gevestigd in Nederland. En uw werknemer werkt uitsluitend in Duitsland. Dan kan uw werknemer sociaal verzekerd zijn in Duitsland. U krijgt te maken met de Duitse wetgeving. 

U bent als werkgever gevestigd in België of Duitsland. En uw werknemer werkt uitsluitend in Nederland. Dan kan uw werknemer sociaal verzekerd zijn in Nederland. U krijgt te maken met de Nederlandse wetgeving.

Gaat uw werknemer tijdelijk in een ander land werken? Dan kan uw werknemer soms sociaal verzekerd blijven in het land waar u gevestigd bent. Dit heet detacheren.

Bewijs welke wetgeving

Als uw werknemer in een ander land gaat werken, heeft uw werknemer een A1-verklaring nodig. Dit is een bewijs in welk land uw werknemer sociaal verzekerd is.

  • Woont uw werknemer in Nederland? Vraag de A1-verklaring aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • Woont uw werknemer in België? Vraag de A1-verklaring aan via socialsecurity.be
  • Woont uw werknemer in Duitsland? Vraag de A1-verklaring aan bij de Krankenkasse waar uw werknemer verzekerd is. Is uw werknemer particulier verzekerd? Dan kunt u de verklaring aanvragen bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV)

Meer informatie

Wilt u zeker weten in welk land uw werknemer sociaal verzekerd is? Lees dan onze brochure Welke wetgeving.