Uw werknemer is niet aan het werk
Als werkgever kunt ook te maken krijgen met situaties waarin uw werknemer niet werkt. Dit kan zijn vanwege vakantie. Maar uw werknemer kan bijvoorbeeld ook ziek of arbeidsongeschikt worden. Dan gelden er allerlei regels waar u en uw werknemer rekening mee moeten houden.
Kies een situatie en lees meer.
Bent u een werkgever die in Nederland gevestigd is? En werkt uw werknemer uitsluitend in België? Dan is uw werknemer meestal sociaal verzekerd in België.
Uw werknemer wil vakantiedagen opnemen
Uw werknemer heeft recht op vakantiedagen. Dit staat in België en Nederland in het arbeidsrecht . Welke regels voor uw werknemer gelden hangt af van de arbeidsovereenkomst die u heeft afgesloten.
Uw werknemer is ziek of arbeidsongeschikt
Als uw werknemer ziek is, moet u maximaal 1 maand het loon doorbetalen. Dit is het gewaarborgd loon. Heeft de ziekte niets met het werk te maken? Gaat het bijvoorbeeld niet om een arbeidsongeval of beroepsziekte? Dan krijgt de werknemer na afloop van het gewaarborgd loon een uitkering van de verzekeringsinstelling waar uw werknemer is aangesloten.
U bent verplicht om uw werknemer te verzekeren tegen arbeidsongevallen. Dit moet u doen bij een verzekeringsonderneming die in België erkend is.
Wat moet uw werknemer regelen
Uw werknemer heeft in België recht op medische zorg en uitkeringen. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid. Daarvoor moet uw werknemer zich in België aansluiten bij een verzekeringsinstelling (ziekenfonds). Dat kan bij 1 van de mutualiteiten of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV). Woont uw werknemer in Nederland? Dan moet uw werknemer zich ook in Nederland aanmelden bij zorgverzekeraar CZ. Daarvoor heeft uw werknemer een S1-formulier nodig van de mutualiteit of Hulpkas. Uw werknemer kan dan bij CZ de gratis Verdragspolis krijgen.
Uw werknemer wordt werkloos
Stopt de arbeidsovereenkomst met uw werknemer? Geef dit door aan de Rijksdienst voor sociale zekerheid (RSZ).
Is uw werknemer volledig werkloos? Dan kan uw werknemer een uitkering krijgen uit het woonland.
- Lees meer over vakantiedagen in België op de website van de Rijksdienst jaarlijkse vakantie (RJV) U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
- Bekijk welke verzekeringsondernemingen in België erkend zijn op de website van Fedris U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
- Bekijk een overzicht van alle ziekenfondsen in België U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
- Meer over de Verdragspolis op de website van CZ U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
- Meer over het melden bij RSZ als uw werknemer niet meer bij u werkt U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
Bent u een werkgever die in Nederland gevestigd is? En werkt uw werknemer uitsluitend in Duitsland? Dan is uw werknemer meestal sociaal verzekerd in Duitsland.
Uw werknemer wil vakantiedagen opnemen
Uw werknemer krijgt minimaal 20 betaalde vakantiedagen per jaar. Misschien is in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao ) of in het Tarifvertrag geregeld dat uw werknemer meer dan 20 vakantiedagen krijgt. Uw werknemer mag de vakantiedagen opnemen als uw werknemer meer dan 6 maanden in dienst is. In de eerste 6 maanden mag uw werknemer maximaal 2 vakantiedagen per maand opnemen. U bent als werkgever niet verplicht om een vakantie-uitkering te betalen.
Uw werknemer is ziek
Als uw werknemer ziek is, betaalt u maximaal 6 weken het loon door. Na 6 weken kan uw werknemer een ziekengelduitkering krijgen van de Duitse Krankenkasse. Dit kan alleen als uw werknemer verplicht voor ziektekosten verzekerd is. Is uw werknemer vrijwillig of particulier tegen ziektekosten verzekerd? Dan ontvangt uw werknemer alleen een ziektewetuitkering als uw werknemer een Krankentagegeldversicherung heeft.
U hoeft niet te zorgen voor re-integratie van uw werknemer. Voor de re-integratie is de Krankenkasse verantwoordelijk.
Uw werknemer is arbeidsongeschikt
Kan uw werknemer na 78 weken ziekte niet meer werken? Dan kan uw werknemer een Duitse arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Uw werknemer moet deze uitkering aanvragen bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV). Heeft uw werknemer ook in Nederland gewerkt? Dan kan ook een uitkering volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA ) aangevraagd worden bij UWV . UWV bepaalt of uw werknemer ook volgens Nederlandse regels arbeidsongeschikt is. Deze uitkering wordt alleen berekend over de jaren dat uw werknemer in Nederland werkte.
Uw werknemer is ziek door een arbeidsongeval
Is uw werknemer ziek door een arbeidsongeval of beroepsziekte? Dan kan uw werknemer een uitkering uit de Unfallversicherung krijgen. Uw werknemer is hiervoor verplicht verzekerd. De uitvoering wordt gedaan door de bevoegde Berufsgenossenschaft. U moet zich als Nederlandse werkgever hiervoor aanmelden bij de Berufsgenossenschaft.
Uw werknemer is zwanger
Als uw werknemer in Duitsland werkt en zwanger wordt, krijgt zij Mutterschaftsgeld. Uw werknemer krijgt 6 weken voor de verwachte bevallingsdatum en 8 weken na de geboorte 100% van het nettoloon doorbetaald. De Krankenkasse betaalt maximaal € 13 per dag en de werkgever betaalt de rest.
Uw werknemer kan ook Elternzeit en Elterngeld krijgen. Elternzeit is te vergelijken met ouderschapsverlof. Uw werknemer krijgt Elternzeit als zij in loondienst werkt. Dit geldt ook bij een parttime dienstverband, op contractbasis of bij een Minijob.
Beide ouders hebben recht op Elternzeit tot het derde levensjaar van het kind. Uw werknemer kan ook een deel van de Elternzeit (tot maximaal 12 maanden) tot het achtste levensjaar van het kind opnemen. U moet hiervoor toestemming geven. Uw werknemer moet 7 weken voor het begin van de Elternzeit een schriftelijk verzoek bij u indienen. Daarin moet duidelijk staan wanneer uw werknemer de Elternzeit wil opnemen.
Meer informatie over Elternzeit en Elterngeld kan uw werknemer krijgen bij de Erziehungs- und Elterngeldstellen.
- Meer over arbeidsongeschiktheid op de website van UWV U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
- Meer over arbeidsongeschiktheid op de website van DRV U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
- Lees meer op de website van de Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
- Bekijk alle Elterngeldstellen in Nordrhein-Westfalen U gaat naar een andere site. Deze opent in een nieuw venster.
Bent u een werkgever die in België of Duitsland gevestigd is? En werkt uw werknemer uitsluitend in Nederland? Dan is uw werknemer meestal sociaal verzekerd in Nederland.
Uw werknemer wil vakantiedagen opnemen
Uw werknemer krijgt per jaar minimaal 4 keer het aantal uren aan vakantie dat uw werknemer per week werkt. Werkt uw werknemer het hele jaar 25 uur per week? Dan krijgt uw werknemer minimaal 100 uur vakantie. Soms zijn er meer vakantie-uren in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao ) geregeld. In Nederland vallen de meeste werknemers onder een cao of er zijn individuele afspraken gemaakt.
De werknemer kan soms ook vakantiegeld krijgen. U bent als werkgever niet verplicht om vakantiegeld te betalen. Het vakantiegeld is minimaal 8% van het loon en wordt maandelijks gereserveerd. Dit bedrag wordt minimaal 1 keer per jaar uitbetaald, meestal in mei of juni.
Uw werknemer is ziek of arbeidsongeschikt
Als uw werknemer lange tijd ziek is, bent u verplicht 104 weken (2 jaar) minimaal 70% van het loon door te betalen. In Nederland is vaak in de cao geregeld dat de werkgever het eerste jaar het loon aanvult tot 100%. U mag uw werknemer in deze periode niet ontslaan.
Sluit een contract af met een arbodienst of UWV . U wordt dan ondersteund bij de begeleiding van de zieke werknemer. Tijdens de eerste 2 jaren maakt u samen met uw werknemer een verslag over de re-integratie . Is de werknemer na 2 jaar nog steeds ziek? Dan kan uw werknemer met dit verslag bij UWV een uitkering aanvragen volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA ).
Wat moet uw werknemer regelen
Uw werknemer is in Nederland verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz ). Daarom is uw werknemer verplicht om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar.
Uw werknemer is zwanger
Uw werknemer kan 6 weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof krijgen en 10 weken na de bevalling bevallingsverlof krijgen. Het zwangerschapsverlof mag ook 1 of 2 weken later ingaan. Dus 4 of 5 weken voor de uitgerekende datum. Het bevallingsverlof wordt dan 1 of 2 weken langer.
Ouders kunnen maximaal 26 weken ouderschapsverlof krijgen. Dit kunnen ze opnemen tot de achtste verjaardag van het kind. Ouders kunnen van de 26 weken ouderschapsverlof, maximaal 9 weken een uitkering krijgen van UWV. Deze uitkering is 70% van het dagloon en moet in het eerste levensjaar van het kind opgenomen worden. U moet deze uitkering aanvragen voor uw werknemer. U kunt dit niet weigeren.
Uw werknemer woont in Duitsland
Als uw werknemer in Duitsland woont, kan uw werknemer Elterngeld krijgen. Dit geldt ook voor de partner van uw werknemer. Het Elterngeld is een tegemoetkoming van ongeveer 67% van het laatst verdiende loon. Maar er geldt wel een minimum- en maximumbedrag per maand. Deze tegemoetkoming kan worden betaald vanaf de dag van de geboorte van het kind. De tegemoetkoming duurt minimaal 2 maanden en maximaal 14 maanden.
Uw werknemer wordt werkloos
Heeft u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer opgezegd? Dan moet u dit voor het einde van de arbeidsovereenkomst doorgeven aan de Belastingdienst. Uit welk land uw werknemer een werkloosheidsuitkering krijgt, hangt af van de situatie op de datum van ontslag.