U gaat buiten Nederland wonen of werken

Als u buiten Nederland gaat wonen of werken, bent u meestal niet meer verzekerd voor de AOW en de Algemene nabestaandenwet (Anw). Dit geldt ook als u buiten Nederland gaat studeren, een stage loopt of een wereldreis gaat maken.

Als u niet meer verzekerd bent, betekent dit dat u later een lagere AOW krijgt. Uw nabestaanden krijgen geen Anw-uitkering als u overlijdt.

Ieder jaar dat u niet verzekerd bent krijgt u later 2% minder AOW. U voorkomt dit door u vrijwillig te verzekeren.

Bent u niet verzekerd en overlijdt u? Dan krijgt uw partner geen Anw-uitkering. Wordt uw kind wees? Dan krijgt uw kind geen wezenuitkering. U voorkomt dit door u voor de Anw te verzekeren. Om een Anw-uitkering te krijgen moeten uw nabestaanden wel voldoen aan de voorwaarden.

Woont of werkt u buiten Nederland? En bent u daardoor niet meer verzekerd? Dan heeft u vanaf het moment dat u niet meer verzekerd bent nog 1 jaar de tijd om u aan te melden voor een vrijwillige verzekering.

Wacht niet te lang met aanvragen van een vrijwillige verzekering voor de Anw. Mocht u namelijk overlijden en bent u op dat moment niet verzekerd voor de Anw? Dan kunnen uw nabestaanden geen Anw-uitkering krijgen.

Gaat u buiten Nederland studeren of stage lopen? Of heeft u plannen voor een wereldreis? Dan kan het zijn dat u niet meer verzekerd bent. Wilt u weten of u verzekerdĀ  blijft voor de AOW of Anw? Neem dan contact met ons op.