Wat is vrijwillige verzekering

Vrijwillige verzekering is een verzekering die u zelf afsluit voor de AOW, de Algemene nabestaandenwet (Anw) of voor beide. U betaalt dan ieder jaar een premie. Een vrijwillige verzekering kan voor u voordelig zijn als u uit Nederland vertrekt. Of als u op latere leeftijd naar Nederland bent gekomen.

Als u in Nederland woont of werkt ben u meestal vanzelf verzekerd voor de AOW en Anw. Bent u verzekerd? Dan krijgt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd. Uw nabestaanden kunnen een Anw-uitkering krijgen als ze aan alle voorwaarden voldoen.  

Dit verandert als u uit Nederland vertrekt. U bouwt dan geen AOW meer op en uw nabestaanden krijgen geen Anw-uitkering. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u een vrijwillige verzekering afsluiten voor de AOW, Anw of voor beide.

Bent u op latere leeftijd in Nederland komen wonen of werken? Dan heeft u niet de volledige AOW opgebouwd. U kunt zich voor de AOW vrijwillig verzekeren voor de jaren dat u niet in Nederland woonde of werkte. Dit noemen we inkoop. De jaren buiten Nederland tellen dan mee voor de opbouw van uw AOW. 

U kunt geen vrijwillige verzekering afsluiten voor de Anw.