Een tegemoetkoming aanvragen

Lees stap voor stap hoe u een tegemoetkoming aanvraagt. U kunt vanaf 1 januari 2023 aanvragen.

 1. Stap 1 Lees de voorwaarden

  Lees eerst of u aan de voorwaarden voldoet.

 2. Stap 2 Vul het aanmeldformulier in

  Voldoet u aan de voorwaarden? Ga dan naar de website van het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke Stoffen (ISBG) en klik op de beroepsziekte. Daar vindt u het aanmeldformulier. Vul dit in en onderteken het. Stuur het formulier naar ISBG.

 3. Stap 3 Een medewerker van ISBG neemt contact met u op

  Heeft ISBG uw aanmeldformulier ontvangen? Dan neemt een medewerker van het ISBG telefonisch contact met u op. Zij stellen u een aantal vragen om te kijken of voldoet aan de voorwaarden om een tegemoetkoming te krijgen.

 4. Stap 4 Formulieren en huisbezoek ISBG

  U krijgt formulieren thuisgestuurd van het ISBG. Het IBSG maakt daarna met u een afspraak. Ze bezoeken u thuis om uw werk met gevaarlijke stoffen te bespreken.

 5. Stap 5 Het ISBG geeft een advies

  Het ISBG raadpleegt medische deskundigen en onderzoekt of u ziek bent geworden door uw werk met gevaarlijke stoffen. Het ISBG adviseert ons over uw aanvraag op basis van alle informatie.

 6. Stap 6 U krijgt een brief van ons

  Wij nemen een beslissing op uw aanvraag. Dit doen wij binnen 16 weken nadat ISBG uw aanmeldformulier heeft ontvangen. U krijgt van ons hierover een brief.

 7. Stap 7 Betaling

  Staat in onze brief dat u een tegemoetkoming krijgt? Dan ontvangt u € 24.010 van ons. U krijgt dit bedrag nadat ISBG ons heeft laten weten dat u een tegemoetkoming krijgt.

Heeft u zich aangemeld voor een tegemoetkoming? Maar overlijdt u voordat u de tegemoetkoming heeft ontvangen? Dan kan uw nabestaande de tegemoetkoming krijgen.