Sociale verzekeringen uit 2 landen

Als grensganger krijgt u meestal met sociale verzekeringen uit 2 landen te maken. In Europa zijn afspraken gemaakt welke wetgeving geldt. Deze afspraken zorgen ervoor dat u niet dubbel verzekerd bent voor sociale verzekeringen. Of dat u in het verkeerde land verzekerd bent.

In welk land bent u verzekerd

In welk land u verzekerd bent hangt af van waar u woont, werkt of studeert. Of uit welk land u een uitkering of pensioen krijgt. Er zijn veel verschillende situaties mogelijk. Daarom is het belangrijk dat u zich goed informeert wat voor uw situatie geldt.

Bekijk een aantal onderwerpen en lees waar u rekening mee moet houden.

In welk land u verzekerd bent voor medische zorg, hangt af van waar u woont of werkt. Werkt u in Nederland? Dan bent u meestal in Nederland verzekerd voor medische zorg. Werkt u in België of Duitsland? Dan bent u meestal daar verplicht verzekerd. Soms kunt u voor medische zorg ook in 2 landen terecht. Namelijk in het land waar u woont en het land waar u werkt. Houdt u er rekening mee dat de kosten voor een zorgverzekering in Nederland, België en Duitsland niet even hoog zijn. Ook de vergoedingen kunnen anders zijn.

De regels voor het opbouwen van pensioen zijn in België en Duitsland anders dan in Nederland. In België en Duitsland bestaat er ook een ouderdomspensioen. Net als in Nederland. Maar de hoogte is niet in alle landen hetzelfde. Hoeveel pensioen u kunt krijgen hangt meestal af van de jaren dat u pensioen heeft opgebouwd. Heeft u in Nederland én in België of Duitsland pensioen opgebouwd? Dan krijgt u uit beide landen betaald. Met welke leeftijd u pensioen krijgt, is in ieder land anders geregeld.

In Nederland kunt u voor een kind gezinsbijslag krijgen. Gezinsbijslag bestaat uit kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. In België en Duitsland zijn er ook regelingen voor gezinsbijslagen. In België in het Vlaamse Gewest is er het Groeipakket. In Duitsland is er het Kindergeld. De voorwaarden en de hoogte van de betalingen zijn per land anders. Ook tot welke leeftijd u voor uw kind een gezinsbijslag kunt krijgen, verschilt per land. 

Als grensganger kunt u soms in 2 landen recht op gezinsbijslag krijgen. Maar u krijgt nooit uit beide landen het volledige bedrag. Tussen Nederland, België en Duitsland gelden afspraken over de betaling. Het ene land betaalt de volledige gezinsbijslag en het andere land betaalt maximaal een aanvulling.

Meer informatie

Bent u grensganger tussen Nederland en België of tussen Nederland en Duitsland? Dan kunt u bij ons terecht voor meer informatie. Wij hebben een aantal brochures om u verder op weg te helpen. U kunt ook een afspraak maken voor een spreekuur.

Wilt u precies weten wat wonen, werken of studeren over de grens betekent voor u en uw gezin? Ga dan naar de website Grensinfopunt. U vindt ook praktische informatie over wat u moet regelen als u woont of werkt buiten Nederland.