Uw inkomsten en vermogen

Hoeveel AIO-aanvulling u krijgt hangt af van:

  • uw inkomsten
  • uw vermogen

We kijken ook naar uw woonsituatie. Heeft u een partner? Dan hangt de AIO-aanvulling ook af van het inkomen en vermogen van uw partner.

De inkomsten van u en/of uw partner trekken wij af van uw AIO-aanvulling. Is uw netto maandinkomen lager dan het AIO-bedrag waar u recht op heeft? Dan wordt uw maandinkomen aangevuld met een AIO-aanvulling tot het sociaal minimum. Het sociaal minimum is het bedrag dat u minimaal nodig heeft om van te leven.

Voorbeelden van inkomsten die wij aftrekken van uw AIO-aanvulling:

  • AOW
  • ander pensioen uit Nederland of een ander land
  • andere uitkering uit Nederland of een ander land
  • geld dat u ontvangt uit verhuur van woonruimte
  • geld dat u verdient met werk. Bijvoorbeeld in loondienst of als zelfstandige. Van het geld dat u verdient telt 25% tot een maximaal bedrag van € 269 per maand niet mee
  • geld dat uw partner verdient met werk. Heeft u een partner die nog geen AOW heeft? En nog werkt? Van het geld dat uw partner verdient telt 25% tot een maximaal bedrag van € 269 per maand niet mee voor maximaal 6 maanden
  • een teruggave heffingskorting van de Belastingdienst
  • een (voorlopige) teruggave inkomstenbelasting van de Belastingdienst

Huurtoeslag en zorgtoeslag tellen niet mee. Wij trekken deze niet af van uw AIO-aanvulling.

Wij kijken ook naar uw vermogen. Vermogen is alles wat u bezit. Bijvoorbeeld spaargeld, juwelen, antiek, kunst, een erfenis, een auto. Maar geen spullen zoals apparaten, meubels, tv en wasmachine.

Is uw vermogen meer dan € 7.575? Dan krijgt u geen AIO-aanvulling. Woont u met uw partner of met een kind jonger dan 18 jaar? Dan is dit € 15.150.

Heeft u schulden? Dan trekken wij die af van uw vermogen.

Heeft u een koopwoning? Ook dan kunt u misschien een AIO-aanvulling krijgen in de vorm van een renteloze lening.

Een schenking is een geldbedrag dat u aan een ander geeft. Of een woning die u weggeeft of voor een laag bedrag verkoopt, bijvoorbeeld aan uw kind. Een schenking kan gevolgen hebben wanneer u een AIO-aanvulling ontvangt. Van het geld van de schenking had u namelijk kunnen leven. Dan had u geen AIO-aanvulling hoeven aanvragen.

Heeft u in de 5 jaar vóór uw AIO-aanvraag een schenking gedaan? Dan kunnen wij de AIO-aanvulling die u al heeft ontvangen terugvragen. Niet van u maar van de persoon aan wie u de schenking heeft gedaan. Wij onderzoeken dit natuurlijk eerst precies. U ontvangt hierover dan een brief.

Belastingdienst 

De Belastingdienst heeft eigen regels over schenkingen. Bijvoorbeeld voor vrijstelling van belasting. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst. De regels van de Belastingdienst over schenkingen zijn anders dan de regels van de AIO.