U heeft nog geen AOW

Verhuist u naar een ander land? Dan moet u veel regelen. Aan sommige veranderingen zult u misschien niet meteen denken. Zoals aan uw AOW. U bouwt namelijk alleen AOW op als u in Nederland woont of werkt. Maar soms veranderen de wetten en regels in Nederland. Bijvoorbeeld wanneer uw AOW-leeftijd ingaat. Het is daarom belangrijk dat u op de hoogte blijft.

Wat kunt u voor uw vertrek regelen? U kunt:

  • Een DigiD aanvragen
  • de Berichtenbox van Mijn Overheid activeren
  • zich vrijwillig verzekeren voor de AOW en Algemene nabestaandenwet (Anw)

Sociale verzekeringen

In Nederland zijn alle inwoners verzekerd voor de volksverzekeringen. Het maakt niet uit of u wel of niet werkt in loondienst of als zelfstandige. Als u maar in Nederland woont. De volksverzekeringen zijn:

  • AOW
  • Algemene nabestaandenwet (Anw)
  • kinderbijslag
  • Wlz (Wet langdurige zorg)

Vertrekt u uit Nederland? Dan bent u niet meer verzekerd. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u buiten Nederland werkt voor een werkgever die in Nederland gevestigd is. Dan kunt u wel verzekerd zijn.

Vraag een DigiD aan

Met uw DigiD kunt u allerlei zaken regelen bij veel instanties in Nederland. Natuurlijk ook bij de SVB.

Heeft u nog geen DigiD? Regel uw DigiD vóórdat u vertrekt uit Nederland. Dit is veel eenvoudiger dan vanuit het buitenland een DigiD aanvragen.

Activeer de Berichtenbox

Wetten en regels kunnen veranderen. En sommige veranderingen zult u graag op tijd willen weten. Met de Berichtenbox van Mijn Overheid blijft u bereikbaar voor organisaties in Nederland. Heeft u al een Berichtenbox? Kijk dan of u voor de SVB heeft aangegeven of u onze post in uw Berichtenbox wilt ontvangen. U kunt dan ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen wanneer er een nieuw bericht voor u klaarstaat. Zo weet u zeker dat u geen berichten mist.

Zelf AOW aanvragen

Wij regelen de AOW. Woont u buiten Nederland? Denk er dan aan zelf AOW aan te vragen. Hoe u dit moet doen verschilt per land. Vraag uw AOW 6 maanden voor uw AOW-leeftijd aan. Dan weet u zeker dat u op tijd krijgt waar u recht op heeft.

Hoeveel AOW krijgt u later

Wilt u alvast weten hoeveel AOW u heeft opgebouwd?

Ga dan naar de pagina Overzicht AOW en andere pensioenen.

Wilt u ook weten hoeveel pensioen u heeft opgebouwd via uw werkgever(s)? Ga dan naar de website mijnpensioenoverzicht.nl.

Contact

Vindt u niet het antwoord op uw vraag? Neem dan contact met ons op.