Loonheffingskorting

Op uw AOW houden wij loonheffing in. Loonheffing bestaat uit loonbelasting en premie volksverzekeringen voor de Anw (Algemene nabestaandenwet) en Wlz (Wet langdurige zorg). 

U hoeft niet over uw hele inkomen belasting en premies te betalen. U heeft recht op loonheffingskorting. Door de loonheffingskorting betaalt u minder belasting en premies.

De loonheffingskorting bestaat uit verschillende heffingskortingen. Op uw AOW kunt u maximaal 3 heffingskortingen krijgen: de algemene heffingskorting, de ouderenkorting en de alleenstaandeouderenkorting.

Heeft u meer dan 1 inkomen? Bijvoorbeeld AOW en een aanvullend pensioen. Zorg er dan voor dat u maar op 1 inkomen de loonheffingskorting krijgt. Anders betaalt u te weinig belasting. Dan moet u later belasting bijbetalen. Meestal kunt u het beste kiezen voor de loonheffingskorting op uw hoogste inkomen. 

Heeft u meer dan 1 inkomen? Bijvoorbeeld loon, AOW en een aanvullend pensioen. Meestal kunt u dan het beste kiezen voor de loonheffingskorting op uw loon.

Kiest u voor:

  • loonheffingskorting op uw AOW?
    Dan krijgt u een hoger netto AOW-bedrag
  • loonheffingskorting op uw aanvullend pensioen?
    Dan is dat aanvullend pensioen netto hoger, maar u krijgt een lager netto AOW-bedrag
  • loonheffingskorting op uw loon?
    Dan is uw netto loon hoger, maar u krijgt een lager netto AOW-bedrag en een lager netto aanvullend pensioen.

U kiest er zelf voor of u wel of geen loonheffingskorting wilt op uw AOW. U kunt uw keuze altijd weer makkelijk veranderen in Mijn SVB.

U kunt ook kiezen voor geen loonheffingskorting. U krijgt dan een lager netto bedrag per maand. Na afloop van het jaar krijgt u geld terug van de Belastingdienst. Of u hoeft minder bij te betalen.

Wilt u de loonheffingskorting op uw AOW veranderen? Log dan in bij Mijn SVB en geef de verandering aan ons door.

Staat op uw AOW-overzicht bij loonheffing € 0? Dan heeft u de loonheffingskorting niet helemaal gebruikt. Dit komt doordat de korting hoger is dan de loonheffing. U heeft dan te veel belasting betaald. Deze kunt u via de belastingaangifte terugvragen bij de Belastingdienst.

Meer informatie over loonheffingskorting vindt u ook op de website van de Belastingdienst.