U woont met 1 ander persoon

Uw woonsituatie bepaalt of u een Anw-uitkering krijgt. Bijvoorbeeld of u samen met iemand een huishouding heeft. Of dat u in een huis woont met een verhuurder of dat u iemand verzorgt.

Kies de situatie die bij u past

U heeft samen een huishouding als:

 • u met iemand van 18 jaar of ouder op hetzelfde adres woont en
 • u allebei bijdraagt aan het huishouden. Bijdragen aan het huishouden is hetzelfde als voor elkaar zorgen. Dit kan op 2 manieren:

  • meebetalen aan kosten van het huishouden, zoals woonkosten, kosten voor levensonderhoud en overige kosten, of
  • voor elkaar zorgen met bijvoorbeeld schoonmaken, boodschappen doen, administratie doen, koken, elkaar verzorgen bij ziekte

Het meebetalen of voor elkaar zorgen moet enige omvang hebben en vaker zijn dan af en toe.

Er zijn 2 verschillende situaties:

Situatie 1
De persoon met wie u woont draagt bij aan het huishouden. Er is dan een gezamenlijke huishouding en u krijgt geen Anw-uitkering.

Situatie 2
De persoon met wie u woont draagt niet bij aan het huishouden. Er is dan geen gezamenlijke huishouding en u krijgt een Anw-uitkering. Is deze persoon 27 jaar of ouder? Dan noemen we deze persoon een kostendeler. Dit kan iedereen zijn. Dus ook uw kind, of uw vader of moeder. U krijgt dan een lagere Anw-uitkering. U moet dan wel aan de andere voorwaarden voldoen.

Voorbeeld

U heeft een Anw-uitkering. Uw kinderen van 14 en 17 jaar wonen bij u thuis. Uw broer (52 jaar) komt na zijn scheiding bij u inwonen. Hij betaalt mee aan de kosten van het huishouden, kookt, doet boodschappen en doet ook klusjes in huis. Uw broer draagt bij aan het huishouden. U heeft een gezamenlijke huishouding met hem. Daarom stopt uw Anw-uitkering.

Wat als uw broer meebetaalt aan de kosten van het huishouden, maar verder niets doet in huis? Uw broer draagt dan bij aan het huishouden. U heeft dan een gezamenlijke huishouding. Dan stopt uw Anw-uitkering.

En wat als uw broer niet of maar weinig bijdraagt aan het huishouden? U heeft dan geen gezamenlijke huishouding. Hij is wel een kostendeler. U houdt dan uw Anw-uitkering, maar deze wordt dan wel lager.

Verhuurt u een deel van uw woning aan iemand anders? Of huurt u zelf woonruimte en woont u in hetzelfde huis als uw verhuurder? Dan heeft u misschien een commerciële relatie. Dit is een zakelijke relatie. Voor de Anw heeft u dan geen gezamenlijke huishouding. U krijgt dan een Anw-uitkering.

U heeft een commerciële relatie

U heeft alleen een commerciële relatie met iemand als:

 • u uw woning deelt met 1 of meer personen. U huurt of verhuurt een kamer. Of u bent of heeft een kostganger
 • u en de ander(en) in de woning een puur zakelijke relatie hebben
 • u en de (ander)en daarover afspraken op papier hebben gezet
 • u dit kunt bewijzen met een contract en bankafschriften

U heeft geen commerciële relatie

In de volgende situaties heeft u voor de Anw nooit een commerciële relatie:

 • u bent eerder getrouwd of samenwonend geweest met de ander
 • u heeft samen een kind, of het kind van de één is erkend door de ander
 • u heeft met de ander een samenlevingscontract, opgesteld door een notaris
 • uw huishouden is voor een andere wet of regeling al een gezamenlijke huishouding

Maak gebruik van onze overeenkomsten

Download een overeenkomst die aan alle voorwaarden voldoet voor een commerciële relatie.

Woont u met iemand omdat u die persoon verzorgt? Of woont u met iemand die u verzorgt? Als het gaat om intensieve zorg dan heeft u recht op Anw-uitkering. Met intensieve zorg bedoelen we dat iemand niet zelf een eigen huishouding kan voeren. Deze Anw-uitkering is lager dan die van iemand die alleen woont.