Veelgestelde vragen levensbewijs

Ontvangt u een pensioen of uitkering van ons? En woont u buiten Nederland? Dan vragen wij u regelmatig om een bewijs dat u nog leeft. Dat heet een levensbewijs. 

Wij sturen u eenmaal per jaar het levensbewijs. U hoeft er niet zelf om te vragen. Heeft u een Berichtenbox? Dan ontvangt u het levensbewijs in uw Berichtenbox. Of wij u een levensbewijs sturen, hangt af van uw situatie en het land waar u woont. 

Bent u het formulier kwijt? Neem dan contact met ons op.

U zelf en de bevoegde autoriteit in het land waar u woont. Hiermee bedoelen we de instantie of persoon die mag ondertekenen. Op het levensbewijs staat wie dat is. U moet er zelf naartoe. Het kan een ambtenaar van uw gemeente zijn.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u ook naar de Nederlandse ambassade of het consulaat. Staat op het levensbewijs dat u ook naar een notaris kunt? Houd er dan rekening mee dat dit geld kost.

U kunt het levensbewijs via Mijn SVB sturen als er geen droogstempel op staat. Een droogstempel is een afdruk in reliëf. Dat betekent dat u het kunt voelen. De stempel is gezet met een zegel of stempel zonder inkt. U kunt het levensbewijs niet via e-mail sturen, omdat e-mail hiervoor niet veilig genoeg is. 

Kunt u niet inloggen op Mijn SVB? Of staat er een droogstempel op het levensbewijs? Dan kunt u het origineel per post sturen. Het adres staat in de brief.

Nee, een levensbewijs is persoonlijk. Alle gegevens die wij van u weten staan op uw formulier. Het is belangrijk dat u deze gegevens controleert en aanvult. De bevoegde autoriteit ziet dan welke gegevens wij hebben. En kan deze controleren. Of wij u een levensbewijs sturen hangt af van uw situatie en het land waar u woont. 

Is het kantoor dicht? Of gaat het ondertekenen anders dan u gewend bent? Dan weten wij voor een aantal landen hoe het daar werkt. U leest dat in de brief die wij met uw levensbewijs meesturen. Staat uw land er niet bij? Vraag dan zelf bij de bevoegde autoriteit in uw land naar de regels.  

Lukt het door de coronasituatie niet om het levensbewijs door een bevoegde autoriteit op tijd te laten ondertekenen? Neem dan contact met ons op.