Veelgestelde vragen over de Berichtenbox

U leest de vragen die het meest voorkomen over de Berichtenbox. Uw persoonlijke brievenbus bij MijnOverheid.

Log in op MijnOverheid met uw DigiD om te zien of u een Berichtenbox heeft. Misschien heeft iemand anders deze ooit voor u geactiveerd. 

Geef bij het activeren van uw account op MijnOverheid uw e-mailadres op. U krijgt dan een e-mail bij elk nieuw bericht in uw Berichtenbox

Heeft u geen e-mailadres opgegeven? Of wilt u een ander e-mailadres opgeven? Ga dan naar MijnOverheid.nl en log in met uw DigiD. Kies voor Instellingen om uw e-mailadres op te geven. Wilt u een herinnering krijgen als u een bericht na 3 weken nog niet heeft gelezen? Dan kunt u dit ook aangeven. 

Heeft u geen e-mailadres? Kijk dan zelf in uw Berichtenbox of u post heeft. Dan mist u geen belangrijke post.

Log in met uw DigiD op MijnOverheid.

Klik op Instellingen. Onder Organisaties Berichtenbox vindt u de organisaties waarvan u berichten in uw Berichtenbox kunt ontvangen. Klik op Landelijke organisaties. Haal het vinkje weg bij SVB door deze aan te klikken. Klik op Bewaren.

Nee, wij kunnen niet zien of u uw berichten heeft gelezen of verwijderd.

Nee. Als u kiest voor de Berichtenbox, dan stopt de post op papier. Er zijn uitzonderingen, want sommige brieven krijgt u wel per post. Reden is dat ze of daar niet geschikt voor zijn of omdat het niet mag. Brieven die niet naar de Berichtenbox gaan, zijn:

  • formulieren met vragen. Deze formulieren maken we een-voor-een geschikt voor de Berichtenbox. Bijvoorbeeld het formulier onderzoek leefsituatie en het formulier onderzoek inkomen
  • brieven en formulieren van Dienstverlening PGB
  • een bevestiging van uw wijziging postadres
  • brieven aan erven over het stopzetten van een uitkering of pensioen
  • brieven aan klanten die onder curatele/bewind staan
  • brieven die gaan over een bezwaar- of beroepszaak waarbij een gemachtigde voor u de procedure voert
  • brieven aan derden, bijvoorbeeld een gemachtigde of beslaglegger

Nee, dat kan niet. Persoonlijke informatie per e-mail sturen is niet veilig, omdat we niet zeker weten wie de ontvanger is. Als u uw account op MijnOverheid activeert, kunt u kiezen dat u een e-mail krijgt bij een nieuw bericht in uw Berichtenbox. In deze e-mail staat alleen van welke organisatie u een bericht heeft ontvangen, er staat verder geen persoonlijke informatie in.

Ja, als u de post in de Berichtenbox heeft geopend, kunt u deze uitprinten. U heeft hiervoor een pdf-reader nodig.

Post in de Berichtenbox blijft altijd bewaard, tenzij u deze zelf verwijdert. U kunt de post ook zelf als pdf opslaan. U heeft hiervoor een pdf-reader nodig.

U kunt de Berichtenbox niet opzeggen. Elke Nederlander van 14 jaar of ouder krijgt een account bij MijnOverheid. Het account kan niet worden opgezegd.

Wel kunt u vinkjes weghalen bij de deelnemende organisaties zodat u van hen geen berichten meer zult ontvangen. Alleen het vinkje van de Belastingdienst kunt u niet weghalen. Van de Belastingdienst blijft u berichten in de Berichtenbox ontvangen.

Wilt u geen berichten van de SVB meer ontvangen in uw Berichtenbox? Log dan in met uw DigiD op MijnOverheid. Klik op Instellingen. Onder Organisaties Berichtenbox vindt u de organisaties waarvan u berichten in uw Berichtenbox kunt ontvangen. Klik op Landelijke organisaties. Haal het vinkje weg bij SVB door deze aan te klikken. Klik op Bewaren.

Nee. Door uw Berichtenbox te activeren accepteert u de dienstverlening die hierbij hoort. Ontvangt u een nieuw bericht in uw Berichtenbox, dan krijgt u automatisch een e-mail van MijnOverheid waarin staat van welke organisatie u een bericht heeft ontvangen.

Klik op de blauwe knop Instellingen. U ziet dan bij Organisaties Berichtenbox van welke instanties u digitale post ontvangt.

Had u uw Berichtenbox al geactiveerd? Bijvoorbeeld om post van de Belastingdienst te ontvangen. Dan zit onze jaaropgave in uw Berichtenbox

Als u uw Berichtenbox activeert, krijgt u niet alleen post van de Belastingdienst maar ook van alle instanties die voor u staan aangevinkt. Dus ook van de SVB. U kunt dit altijd uitvinken.