SVB Kindernamenlijst: Max verslaat concurrenten ook naast het circuit

Op basis van de SVB Kindernamenlijst wint Max Verstappen aanstaande zondag, net als vorig jaar, de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Na zijn overwinning van 4 september 2022 tot en met juli 2023 is de voornaam Max aan 259 baby’s gegeven. Max wordt op het podium vergezeld door Alexander Albon en Oscar Piastri. Hun voornamen werden in deze periode respectievelijk 175 en 135 gegeven.

Lewis Hamilton, de eeuwige rivaal van Verstappen, heeft ook fans in Nederland. Liefst 97 baby’s werden vanaf september 2022 Lewis genoemd. Hij zou hiermee zesde worden en moet daarmee ook nog net Daniel Ricciardo (100x) en Logan Sargeant (99x) voor zich dulden.

Noah en Emma

Elk jaar publiceert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de lijst met populairste kindernamen. Vorig jaar was Noah de populairste jongensnaam en werd de naam Emma het vaakst aan meisjes gegeven. De naam Sam was populair bij zowel jongens als meisjes. In januari 2024 wordt de lijst met populairste kindernamen van 2023 gepubliceerd.

De voornaam Max staat al jaren in de top-30 van de populairste kindernamen. Nadat Max Verstappen in 2015 zijn Formule 1-debuut maakte, werd de naam tijdelijk nog populairder. In 2015 werden 575 kleine Maxjes geboren en in 2016 eindigde de voornaam zelfs in de top-10 (617x) van de SVB Kindernamenlijst.

Kinderbijslag

De SVB kan de lijst met kindernamen publiceren, omdat zij ieder kwartaal de kinderbijslag uitbetaalt. Kinderbijslag is een bedrag waarmee ouders een deel van de kosten voor hun kind kunnen betalen. Sommige ouders hebben hogere kosten voor hun kind. Bijvoorbeeld wanneer een kind niet thuis woont of extra zorg nodig heeft. Dan hebben ouders misschien recht op dubbele kinderbijslag. Naast de kinderbijslag voert de SVB ook andere regelingen uit, zoals de AOW, het PGB en de Algemene nabestaandenwet.