Succesvolle ketensamenwerking voor dienstverlening aan Oekraïense vluchtelingen

Er zijn ongeveer 90.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. De ouders van minderjarige kinderen in deze groep kunnen in aanmerking komen voor onder meer kinderbijslag. De SVB werkt met de gemeente Rotterdam en WMO Radar in het Oekraïens Huis samen om laagdrempelig onze dienstverlening aan te bieden.

Anna is gevlucht uit Chernigiv, een stad in het noorden van Oekraïne, en woont nu in Rotterdam. Zij wil graag kinderbijslag aanvragen. Ze komt daar volgens onze gegevens echter niet voor in aanmerking. Dus ging Anna vorige week donderdag voor meer informatie naar het Oekraïens Huis aan de Pleinweg waar de SVB op locatie spreekuur over kinderbijslag houdt. Lydia Wongsoardjo en Samantha Groen, beiden serviceteammedewerkers te Rotterdam, staan haar te woord.

Na een paar minuten is Anna alweer klaar. In de Basisregistratie Personen (BRP) staat dat haar dochter niet tot het gezin behoort. Een foutje dus in de BRP. Anna weet nu wat ze moet doen om dit recht te trekken zodat ze weer een nieuwe aanvraag kan indienen: “Heel fijn dat het spreekuur er is. Ik was er in m’n eentje toch niet helemaal uitgekomen.”

Laagdrempelige dienstverlening

“De dienstverlening die wij als SVB hier bieden is heel laagdrempelig. Het is in hun eigen omgeving veel makkelijker voor de Oekraïners om naar ons toe te komen”, vertellen Lydia en Samantha. “We horen en merken dat zij dankbaar zijn voor de hulp die we bieden.”

Ze moeten weer verder want er staat alweer iemand klaar met een vraag. Het gaat om Julia, uit Donetsk. Zij heeft onder andere een vraag over het kindgebonden budget. Bijgestaan door Oleksa, een van de tolken, doet zij haar verhaal. Na afloop zegt ze erg tevreden te zijn over het spreekuur: “Het is nu duidelijk, ik heb alle info gekregen die ik nodig heb. Het is een fijne service.”

Even later dient een gezin zich aan bij de tafel. Oleksa voegt zich bij het gesprek. Aan de hand van het BSN zoekt Lydia hun dossier op in het systeem. Het gezin blijkt hetzelfde probleem te hebben als Anna; een van hun dochters staat ook niet in het BRP geregistreerd als lid van het gezin. Oleksa legt uit dat ze dit vaker zien: “Ergens wordt dan vergeten een vinkje te zetten.” Lydia en Samantha geven het gezin dan ook hetzelfde advies: neem contact op met de gemeente. Ook adviseren ze om een DigiD aan te vragen.

Huiselijke sfeer

Het is een komen en gaan van mensen in het Oekraïens Huis. Maar niet iedereen komt voor het spreekuur. Bij de speelhoek zitten twee moeders te kletsen terwijl hun kinderen aan het spelen zijn. Er komt iemand binnen om te snuffelen in de rekken met gratis kleding. Sommigen hebben weinig geld of kunnen (nog) niet aan hun geld komen. De vader van het gezin neemt ook wat folders mee. Achterin speelt een aantal mensen een woordspel in het Engels als onderdeel van de taalles Engels. Twee mensen zijn aan het borduren. Het Huis ademt zo een huiselijke sfeer.

"Het Oekraïens Huis is een initiatief van WMO Radar en de gemeente Rotterdam", vertelt Oksana Savchuk, zelf al enige jaren woonachtig in Rotterdam. Zij is coördinator van het Huis vanuit WMO Radar. “We zijn er om administratieve en humanitaire hulp te verlenen aan mijn landgenoten. We werken samen met de SVB, de gemeente maar ook met bijvoorbeeld HalloWerk, om Oekraïners te koppelen aan werkgevers. Maar het is zoals je ziet ook nadrukkelijk bedoeld als een plek waar je elkaar kunt ontmoeten en waar je workshops kunt volgen. We hebben een theatergroep voor kinderen en we hebben zelfs meegedaan aan een hardloopwedstrijd!”

Succes

De reacties van de Oekraïners die avond bevestigen het beeld dat Lydia en Samantha schetsen. Dienstverlening op locatie werkt. Ook Ellen Atteveld, Relatiebeheerder Dienstverlening bij de SVB, is blij met het succes: “Door de goede samenwerking in de keten tussen de gemeente Rotterdam en de SVB is het gelukt om de Oekraïners gericht te kunnen informeren over de kinderbijslag."

Dit was niet de eerste keer dat onze collega’s op locatie aanwezig waren. Op 17 mei was er een voorlichtingsavond voor vluchtelingen uit Oekraïne, gevolgd door een aantal spreekuren in mei en juni.