’Loopbaangesprek na afgewezen sollicitatie was een enorme steun’

Bianca van Wingerden werd gedetacheerd bij de SVB. Het beviel haar en ze trok de stoute schoenen aan. Ze solliciteerde twee keer op een interne functie. Net voor de finishlijn werd ze beide keren afgewezen. Bianca maakte daarom een afspraak met loopbaanadviseur Marisol Schaap. “Door het gesprek met Marisol kreeg ik weer ruimte en energie.”

Iedereen die bij de SVB een sollicitatiegesprek heeft gevoerd en is afgewezen, krijgt een gesprek met een interne loopbaanadviseur aangeboden. De afgewezen kandidaat krijgt dan tips over het voeren van een goed gesprek of over het cv. Maar er wordt ook gekeken of er wellicht een andere functie is binnen de SVB die wel passend is. Deze werkwijze is onderdeel van de arbeidsmarktcampagne die begin 2020 is gestart. Marisol: “Het heeft voordelen voor zowel de kandidaat als de SVB. We proberen de kandidaat verder te helpen. Je moet namelijk leren solliciteren. Ook kan er een andere functie zijn die op dat moment wel passend is voor de kandidaat. Tegelijkertijd is het een mooie vorm van employer branding. We laten hiermee namelijk zien een aantrekkelijke werkgever te zijn en dat we het waarderen dat iemand zijn of haar nek uitsteekt.”

Rouwproces

Bianca kreeg ook een loopbaangesprek aangeboden, nadat ze twee keer werd afgewezen. Ze had eerder de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd op een functie verbonden aan de SVB Academie. Ze haalde net de finishlijn niet. Ook bij de sollicitatie voor de functie van Project Management Officer trok ze aan het kortste eind. “Ik zal eerlijk zijn: die afwijzingen deden veel pijn. Op dat moment zag ik ook geen toekomst meer voor mij bij de SVB. Het was erg teleurstellend.” Maar toen kreeg zij de tip om met een loopbaanadviseur te praten en kwam zij in contact met Marisol. “Het is niet zomaar iets om te solliciteren. Je steekt de nek uit en je steekt er veel tijd en energie in. Bij een afwijzing neem je de emoties en soms ook boosheid mee in een nieuwe sollicitatie. Daarom is het zo belangrijk om die emoties een plek te geven. Na een afwijzing ga je een vorm van rouwproces door”, vertelt Marisol.

Dit keer wél succes!

Voor Bianca, die de hoop om bij de SVB te kunnen blijven eigenlijk al had opgegeven, was het loopbaangesprek een enorme steun. “Ik heb de frustraties van twee afwijzingen kunnen ventileren. Mijn hoofd ging ermee aan de haal. Door het gesprek met Marisol kreeg ik weer ruimte en energie. Toen de functie van Project Management Officer toch weer vrijkwam, heb ik nog een keer gesolliciteerd en dit keer met succes! Als ik toen nog met al die negatieve emoties had rondgelopen, weet ik niet of het die keer wel was gelukt. Ik raad een gesprek met een loopbaanadviseur absoluut aan.” Marisol: “Ik ben heel erg blij voor Bianca. Een gesprek kan je dus met succes de goede kant uitsturen. Dat is overigens ook goed voor de SVB want zo behouden wij goede mensen.”

Een goed vertrouwelijk gesprek

De loopbaanadviseur is er niet alleen voor mensen van buiten, maar juist ook voor SVB’ers. Op elke locatie en binnen elke directie is er een loopbaanadviseur aanwezig. Marisol: “Veel mensen werken vaak al heel lang voor de SVB. Dan kan de vraag opkomen: ‘Ben ik nog wel blij met wat ik doe?’ Of: ‘Ik wil graag doorgroeien maar hoe pak ik dat aan?’ Tijdens een gesprek met de loopbaanadviseur kan je onderzoeken welke richting je op kan en wat de SVB te bieden heeft. Alles wat je bespreekt, is vertrouwelijk. Het blijft tussen de loopbaanadviseur en jou.”