Betaling eenmalig bedrag aan ouderen van Surinaamse herkomst

Een groot aantal Surinaamse Nederlanders dat vóór de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 naar Nederland kwam, krijgt een eenmalig bedrag van € 5.000. Dat heeft het kabinet definitief besloten. Zij wil daarmee een gebaar van erkenning maken voor het leed en het onrecht dat deze groep ervaart.

Om wie gaat het

Deze Surinaamse Nederlanders woonden in Suriname voor de onafhankelijkheid. De groep verwachtte dat hun jaren in Suriname meetelden voor de AOW-opbouw, omdat Suriname toen nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is niet het geval, waardoor zij een lagere AOW krijgen.

U ontvangt een brief

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan ontvangt u in juni 2024 een brief van ons. Daarna maken wij het bedrag automatisch over. Het bedrag heeft geen gevolgen voor het krijgen van toeslagen of andere inkomensregelingen, zoals bijvoorbeeld de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO).

Heeft u geen brief ontvangen voor 1 juli 2024? Maar denkt u dat u recht heeft op het bedrag? Neem dan contact met ons op.

Wilt u het bedrag niet ontvangen? Wacht dan onze brief af en geef voor 1 juli 2024 aan ons door dat u het bedrag niet wilt hebben.

Meer informatie

Lees het persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor meer informatie en de voorwaarden.