Veelgestelde vragen als iemand met AOW is overleden

Wat moet er allemaal geregeld worden als iemand met een AOW is overleden? Lees welke vragen hier vaak over gesteld zijn.

Wij betalen de overlijdensuitkering aan de partner. U hoeft hier niets voor te doen. De overlijdensuitkering is 1 maand AOW, inkomensondersteuning AOW en vakantiegeld.

Is er te veel AOW en inkomensondersteuning AOW betaald? Dan trekken wij dit van de overlijdensuitkering af.

Is er geen partner? Dan kan een overlijdensuitkering betaald worden aan de kinderen jonger dan 18 jaar. Zijn er ook geen kinderen jonger dan 18 jaar? Dan kan een overlijdensuitkering betaald worden aan de persoon die in 1 huis woonde met de overledene.

De AOW en inkomensondersteuning AOW stoppen op de dag na het overlijden. Zijn de AOW en inkomensondersteuning AOW al voor de hele maand betaald? Dan is er misschien te veel betaald. Wij trekken dit af van het vakantiegeld.

Er zijn 2 situaties:

  • de overledene had een partner: we trekken het te veel betaalde bedrag van de overlijdensuitkering af, de rest betalen we direct uit aan de partner
  • de overledene was alleen: soms moeten de nabestaanden een bedrag aan ons terugbetalen

Er is vakantiegeld opgebouwd vanaf mei tot en met de dag van overlijden. Wij betalen het vakantiegeld op het rekeningnummer van de overledene. Is er te veel AOW en inkomensondersteuning AOW betaald? Dan trekken wij dit eerst van het vakantiegeld af.

De jaaropgave sturen we gelijk met de brief over de AOW naar het laatste adres van de overledene.

Bewaar de jaaropgave goed. Wij kunnen deze namelijk niet digitaal sturen. 

Na het overlijden kan er niet meer ingelogd worden op Mijn SVB om de gegevens van de overledene te bekijken.

Nee, dat hoeft niet als de persoon in Nederland is overleden. Wel aan de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente geeft het overlijden daarna aan ons door.

Let op: het overlijden moet wel aan ons doorgegeven worden als de persoon buiten Nederland is overleden. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Geef het overlijden binnen 4 weken aan ons door. Het liefst zo snel mogelijk. Dan kunnen wij de betaling stoppen. De nabestaanden krijgen daarna een brief over de AOW waarin staat wat ze kunnen verwachten.

Woonde de overledene buiten Nederland? Geef het overlijden dan binnen 6 weken aan ons door. Het liefst zo snel mogelijk. Dan kunnen wij de betaling stoppen. 

De nabestaanden krijgen daarna een brief over de AOW waarin staat wat ze kunnen verwachten.

Vaak moet er meer geregeld worden bij een overlijden. Bijvoorbeeld het regelen van de uitvaart, de erfenis of bankzaken. Wij kunnen een lijst voor u samenstellen van zaken die geregeld moeten worden. Geef antwoord op een aantal vragen en bekijk de lijst.