Veelgestelde vragen

Lees de antwoorden op veelgestelde vragen over de kindernamen.

Wij betalen de kinderbijslag. Daardoor weten we de namen van pasgeboren baby’s. We tellen hoe vaak namen worden gegeven. Komen namen 10 of meer keer voor? Dan zetten we die in een overzicht. Dat is de kindernamenlijst.

We tellen namen alleen op als ze op precies dezelfde manier worden geschreven. Worden namen anders geschreven? Dan tellen we die niet op. Daarom kan een naam die je vaak hoort toch minder hoog in de lijst staan dan verwacht. Zouden we die namen wel optellen? Dan zouden we een andere top 15 kunnen krijgen.

Wij vinden het belangrijk om uw privacy te beschermen. Er zijn verschillende manieren waarop wij dat kunnen doen. Bijvoorbeeld door persoonlijke informatie niet te delen op het internet. Namen die 10 keer of meer zijn gegeven zijn niet meer makkelijk te herleiden tot 1 persoon. Komen namen minder dan 10 keer voor? Dan zetten wij die niet op de website. 

Op deze manier houden wij ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U kunt er altijd op vertrouwen dat we veilig met uw gegevens omgaan. 

We zijn een diverse en inclusieve organisatie. Dat bekent dat we het belangrijk vinden dat niemand zich buitengesloten voelt. 

Veel mensen voelen zich niet thuis bij de ideeën over man of vrouw zijn. Ze kiezen dan liever voor een naam die geschikt is voor jongens en meisjes. Dat zijn genderneutrale namen. 

Het gebruik van deze namen neemt steeds meer toe. Het past bij de ontwikkelingen in de maatschappij en hoe we met elkaar omgaan. Daarom publiceren we naast de populairste jongens- en meisjesnamen, ook de genderneutrale kindernamen.

Bent u nieuwsgierig naar de namen die vorige jaren zijn gegeven? U kunt de namen terugkijken vanaf 2017.