Veelgestelde vragen over het coronavirus

Wat moet u doen als uw zorgverlener niet komt werken vanwege het coronavirus (COVID-19)? Op deze pagina leest u een paar veelgestelde vragen met antwoorden.

Heeft uw zorgverlener afgezegd en kunt u geen vervanger regelen? Neem dan contact op met uw gemeente of zorgkantoor. Uw gemeente of zorgkantoor denkt met u mee om een oplossing te vinden.

Op sommige vragen kunnen wij op dit moment nog geen antwoord geven.

Vraag: Krijgt uw zorgverlener op tijd betaald

De betaling aan uw zorgverlener loopt geen vertraging op door de maatregelen die zijn genomen. Uw zorgverlener krijgt betaald zoals u van ons gewend bent.

Vraag: Uw zorgverlener is verkouden of heeft last van keelpijn en meldt zich af. Wat nu

Heeft u een arbeidsovereenkomst met uw zorgverlener afgesloten? En heeft uw zorgverlener klachten die het begin kunnen zijn van het coronavirus? Dan kunt u uw zorgverlener ziek melden. Uw zorgverlener wordt tijdens de ziekteperiode doorbetaald en u krijgt een ziekengeldvergoeding.
 
Twijfelt u of uw zorgverlener ziek is? Dan kunt u een spoedcontrole aanvragen.
 
Heeft u een overeenkomst van opdracht afgesloten? Dan krijgt uw zorgverlener alleen uitbetaald voor gewerkte uren. Als uw zorgverlener niet komt werken, krijgt uw zorgverlener ook niet uitbetaald.

Vraag: Uw zorgverlener heeft van de GGD, burgemeester of huisarts de opdracht gekregen thuis te blijven en kan niet komen werken. Wat nu

Antwoord:
Heeft u een arbeidsovereenkomst met uw zorgverlener afgesloten? Als uw zorgverlener niet ziek is, maar thuis moet blijven uit voorzorg, is er geen sprake van ziekte. Uw zorgverlener heeft wel recht op loondoorbetaling. Uw zorgverlener kan ook verlof opnemen.Declareer de uren die uw zorgverlener normaal gesproken werkt. Uw zorgverlener krijgt het maandloon gewoon doorbetaald. Heeft u uw zorgverlener een uurloon? Declareer dan de uren die uw zorgverlener normaal gesproken werkt.

Heeft u een overeenkomst van opdracht afgesloten? Dan krijgt uw zorgverlener alleen uitbetaald voor gewerkte uren. Als uw zorgverlener niet komt werken, krijgt uw zorgverlener ook niet uitbetaald. Dit geldt ook voor een zorginstelling. Als uw zorginstelling door het coronavirus gesloten is en geen zorg levert, dan hoeft u ook niets te betalen.

Misschien kan uw zorgverlener een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Uw zorgverlener moet deze tegemoetkoming zelf aanvragen. Houd de website van Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws.

Vraag: U heeft van de GGD, de burgemeester of huisarts de opdracht gekregen thuis te blijven en er mag niemand langskomen. Uw zorgverlener kan niet komen werken. Moet u uw zorgverlener doorbetalen

Antwoord:
Heeft u een arbeidsovereenkomst met uw zorgverlener afgesloten? En uw zorgverlener wil komen werken? Dan moet u uw zorgverlener tijdens deze periode doorbetalen. Heeft u een oproepovereenkomst, dan moet u uw zorgverlener minimaal 4 dagen (96 uur) van tevoren afzeggen. Doet u dit te laat, dan moet u uw zorgverlener doorbetalen. Dit wordt uit uw budget betaald.

Bij een overeenkomst van opdracht krijgt uw zorgverlener alleen betaald als er zorg is geleverd. U kunt de zorg op ieder moment afzeggen. Ook nog vlak voordat uw zorgverlener komt werken. U hoeft uw zorgverlener dan niet te betalen.

Misschien kan uw zorgverlener een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Uw zorgverlener moet deze tegemoetkoming zelf aanvragen. Houd de website van Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws.

Vraag: U maakt zich zorgen over het coronavirus en wilt niet dat uw zorgverlener komt werken. Uw zorgverlener wil wel komen werken. Moet u uw zorgverlener doorbetalen

Antwoord:
Heeft u een arbeidsovereenkomst met uw zorgverlener afgesloten? En heeft u een maandloon of een vast aantal uren afgesproken? Dan moet u uw zorgverlener gewoon doorbetalen. Heeft u een oproepovereenkomst? Dan moet u uw zorgverlener minimaal 4 dagen (96 uur) van tevoren afzeggen. Doet u dit te laat, dan moet u uw zorgverlener doorbetalen. Dit wordt uit uw budget betaald.

Als u een overeenkomst van opdracht heeft afgesloten, dan mag u uw zorgverlener altijd afzeggen. Ook vlak van tevoren. U hoeft uw zorgverlener niet te betalen.

Misschien kan uw zorgverlener een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Uw zorgverlener moet deze tegemoetkoming zelf aanvragen. Houd de website van Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws.

Vraag: Wat zijn de regels voor een zorgverlener die niet kan komen werken doordat scholen of kinderopvang sluiten

Antwoord:
Er is al veel nieuws geweest over dit onderwerp. Daarom mag u verwachten dat uw zorgverlener al een oplossing heeft bedacht als deze situatie speelt.

Vraag: Uw zorgverlener durft niet meer te komen werken, omdat deze bang is besmet te raken met het coronavirus. Wat kunt u doen

Antwoord:
Heeft u een  arbeidsovereenkomst met uw zorgverlener afgesloten? Als uw zorgverlener weigert te komen werken, maar u wilt wel dat uw zorgverlener komt werken? U hoeft uw zorgverlener niet door te betalen. Uw zorgverlener kan in overleg met u wel verlof opnemen. Dit kost uw zorgverlener wel verlofdagen.

Bij een overeenkomst van opdracht heeft uw zorgverlener geen recht op doorbetaling tijdens deze periode.

Vraag: U wilt zorgen voor een veilige werkomgeving om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Kunnen extra kosten hiervoor uit het PGB betaald worden

Antwoord:
U kunt extra rekening houden met de algemene hygiëneregels zoals handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Eventueel kunt u extra maatregelen nemen, zoals het gebruiken van handalcohol, mondkapjes en wegwerphandschoenen.

Wil u extra kosten declareren uit het Persoongebonden budget (PGB)? Dan kunt u hiervoor het beste contact opnemen met uw gemeente of zorgkantoor.