Gratis persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners

Is er een grote kans op besmetting in uw omgeving? Of bent u zelf besmet? Dan kunnen uw zorgverleners beschermingsmiddelen krijgen via de apotheek. Er zijn nu twee manieren om aan beschermingsmiddelen te komen, gratis of op recept.

1. Bij hoog risico: afhalen bij apotheek (gratis)

Is er een verhoogd risico op besmetting in uw regio? Dan kan uw zorgverlener tot 1 juli 2021 mondkapjes krijgen via de apotheek. Het risiconiveau van besmetting in uw regio staat vermeld op het coronadashboard. 

Hoe werkt het?

  • U of uw zorgverlener meldt zich vanaf risiconiveau ‘zorgelijk’ (niveau 2) bij de apotheek. Om te bewijzen dat het gaat om een Persoonsgebonden budget (PGB) kan het apotheekteam vragen om de toekenningsbeschikking of de zorgovereenkomst te laten zien 
  • De apotheek registreert dat u deze mondkapjes heeft ontvangen 
  • U ontvangt maximaal twee pakketten (à 50 stuks per pakket) per persoon per maand

2. Bij besmetting: afhalen bij apotheek (op recept)

Heeft u of uw zorgverlener corona of symptomen hiervan? Dan kan u of uw zorgverlener een recept aanvragen bij de huisarts of GGD-arts voor een korte termijn-pakket met persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit pakket kan gratis worden afgehaald bij de apotheek. 

Bij een positieve test kan uw zorgverlener of iemand anders op uw naam een lange termijn-pakket ophalen. Dit kan alleen met een recept van de huisarts. De uitgangspunten en voorwaarden kunt u lezen in de richtlijn.