Hoe meld ik me ziek

Uw eerste zorg is natuurlijk dat u thuis uitziekt. Volg de regels over gezondheid die in gelden in het land waar u woont. Per situatie is ziek melden anders geregeld. Meldt u zich altijd zo snel mogelijk ziek bij uw werkgever. 

Meldt u zich eerst ziek bij uw werkgever en daarna bij UWV. Neem binnen 2 dagen nadat u ziek bent geworden telefonisch contact op met UWV. Geef aan UWV door: 

 • bij welke mutualiteit u bent ingeschreven
 • uw rijksregisternummer
 • de naam van uw werkgever

U kunt UWV bellen op 088 898 92 94. Door de coronamaatregelen is UWV minder goed bereikbaar. U kunt uw ziekmelding ook doorgeven via Mijn Berichten op Mijn UWV. Mijn UWV is een beveiligde, persoonlijke omgeving. U logt in met uw DigiD.

De arts van UWV in Nederland controleert uw ziekmelding. De arts roept u op voor een medisch onderzoek als hij dat nodig vindt. U moet dan persoonlijk naar een UWV-kantoor komen. Door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. De arts kan u wel bellen om een indruk te krijgen van uw klachten en om een diagnose te kunnen stellen. De arts van UWV stuurt de resultaten van die controle naar de arts van uw mutualiteit. En u krijgt een verklaring die u via post of e-mail aan uw werkgever stuurt.

Bent u beter? Geef dit door aan uw werkgever. Meld het ook aan UWV.

Meldt u zich eerst ziek bij uw werkgever en daarna bij UWV. Neem binnen 2 dagen nadat u ziek bent geworden telefonisch contact op met UWV. Geef aan UWV door:

 • bij welke Krankenkasse u bent ingeschreven
 • uw Duitse persoonsnummer (Duitse burgerservicenummer)
 • de naam van uw werkgever

U kunt UWV bellen op 088 898 92 94. Door de coronamaatregelen is UWV minder goed bereikbaar. U kunt uw ziekmelding ook doorgeven via Mijn Berichten op Mijn UWV. Mijn UWV is een beveiligde, persoonlijke omgeving. U logt in met uw DigiD.

Vraagt uw werkgever om een verklaring van uw huisarts? Huisartsen in Nederland kennen deze procedure niet en kunnen daarom geen verklaring afgeven. Geef aan uw werkgever door dat u zich bij UWV ziek moet melden en dat UWV uw ziekmelding bevestigt. Door de coronamaatregelen kan dit langer duren dan normaal.

De arts van UWV in Nederland controleert uw ziekmelding. De arts roept u op voor een medisch onderzoek als hij dat nodig vindt. U moet dan persoonlijk naar een UWV-kantoor komen. Door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. De arts kan u wel bellen om een indruk te krijgen van uw klachten en om een diagnose te kunnen stellen. De arts van UWV stuurt de resultaten van die controle naar de arts van uw Krankenkasse. En u krijgt een verklaring die u via post of e-mail aan uw werkgever stuurt.

Bent u beter? Geef dit door aan uw werkgever. Meld het ook aan UWV.

Meld u binnen 2 dagen ziek bij uw werkgever of UWV via +31 88 898 20 01. Stuur een getuigschrift van uw huisarts over uw ziekte aan uw werkgever of UWV. Voor patiënten met symptomen van het coronavirus, geldt een andere procedure om een getuigschrift van de huisarts te krijgen.

 • Uw huisarts stelt het vermoeden van de besmetting vast via een telefonisch advies
 • U stuurt een blanco getuigschrift per e-mail aan de huisarts (ieder ziekenfonds heeft een eigen model).
 • De huisarts vult het getuigschrift in en stuurt dit als pdf-bestand aan u
 • U stuurt het getuigschrift via post of e-mail aan uw werkgever en aan uw mutualiteit

De bedrijfsarts of arbodienst van uw werkgever of UWV kan uw mutualiteit vragen om een medisch onderzoek te doen. U kunt een oproep krijgen om u persoonlijk te melden bij de adviserend arts. Door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. De adviserend arts kan u wel bellen. Heeft u het coronavirus of denkt u dat u dit heeft? Dan zal uw werkgever, de arbodienst of UWV de controle alleen kunnen doen met een telefonisch consult. 

Bent u beter? Geef dit door aan uw werkgever. Als u een uitkering heeft, geef dit door aan UWV.

Meldt u zich binnen 2 dagen ziek bij uw werkgever of UWV via +31 88 898 20 01. Door de coronamaatregelen is UWV minder goed bereikbaar. U kunt uw ziekmelding ook doorgeven via Mijn Berichten op Mijn UWV. Mijn UWV is een beveiligde, persoonlijke omgeving. U logt in met uw DigiD of met uw Personalausweis mit Online-Ausweisfunktion. Stuur een verklaring van uw (huis)arts over uw ziekte aan uw werkgever of UWV. 

Voor patiënten met symptomen van corona, geldt een afwijkende procedure om een verklaring van de huisarts te krijgen. 

 • Uw huisarts stelt het vermoeden van de besmetting vast via een telefonisch advies. 
 • U krijgt per post een verklaring (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung) voor maximaal 14 dagen.
 • U stuurt een kopie van de verklaring aan uw werkgever en aan Krankenkasse

Indien de (huis)arts een gegrond vermoeden heeft dat u het coronavirus heeft, krijgt u informatie waar u zich kunt laten testen. Indien nodig ontvangt u samen met de verklaring dat u ziek bent een verwijsbrief. Uw (huis)arts zal ook het Gesundheitsamt (Duitse GGD) informeren.

De bedrijfsarts of arbodienst van uw werkgever of UWV kan uw Krankenkasse vragen om een medisch onderzoek te doen. U kunt een oproep krijgen om u persoonlijk te melden bij de arts van uw Krankenkasse. Door de coronamaatregelen is dit niet mogelijk. De arts kan u wel bellen. Heeft u het coronavirus of denkt u dat u dit heeft? Dan zal uw werkgever, de arbodienst of UWV de controle alleen kunnen uitvoeren met een telefonisch consult.

Bent u beter? Geef dit door aan uw werkgever. Als u een uitkering heeft, geeft u dit door aan UWV.