Veelgestelde vragen

In België, Duitsland en Nederland worden veel maatregelen genomen door de overheid om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Lees welke regels er gelden als u over de grens tussen Nederland, België en Duitsland woont of werkt.

Ja, u kunt uitreizen. Maar alleen als u geen corona heeft. U mag voor uw werk of studie naar een ander land van de Europese Unie (EU) reizen. Houd wel rekening met de coronamaatregelen in het land waar u woont en het land waar u werkt of studeert.

Meld u zich zo snel mogelijk ziek bij uw werkgever. Wat u verder moet doen is per situatie anders. Volg de regels over gezondheid die in gelden in het land waar u woont.

Nee, er verandert voor u niets. Thuiswerken heeft geen gevolgen voor uw sociale verzekering als u normaal over de grens woont of werkt in de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. U hoeft hier niets voor te regelen.

Meestal houdt u in de periode dat u ziek bent (deels) uw loon. Zo niet, dan vraagt u een uitkering aan.

Volgens de Europese wet bent u dan een 'volledig werkloze grensarbeider'. U kunt een uitkering krijgen uit het land waar u woont.