Veelgestelde vragen

In België, Duitsland en Nederland worden veel maatregelen genomen door de overheid om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Bent u grensganger tussen Nederland, België of Duitsland? Bekijk de veelgestelde vragen.

Ja, u kunt reizen. Maar alleen als u geen corona heeft. U mag voor uw werk of studie naar een ander land van de Europese Unie (EU) reizen. Houd wel rekening met de coronamaatregelen in het land waar u woont en het land waar u werkt of studeert.

Meld u zo snel mogelijk ziek bij uw werkgever. Wat u verder moet doen is per situatie anders. Volg de regels over gezondheid die gelden in het land waar u woont.

Nee, er verandert voor uw sociale zekerheid niets. Thuiswerken heeft in de periode van 12 maart 2020 tot en met 31 december 2022 geen gevolgen voor uw sociale verzekering als u over de grens woont of werkt in de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. U hoeft hier niets voor te regelen.

Meestal houdt u in de periode dat u ziek bent (een deel van) uw loon. Zo niet, dan kunt u een uitkering aanvragen.

Volgens de Europese wet bent u dan een 'volledig werkloze grensarbeider'. U kunt een uitkering krijgen uit het land waar u woont.