Heeft u een negatieve COVID-testuitslag nodig

De overheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken. Daarmee wil de overheid het aantal corona-besmettingen zo laag mogelijk houden. Studenten en scholieren krijgen het advies om ‘afstandsonderwijs’ te volgen. Dat is onderwijs waarbij studenten en scholieren vanuit huis leren en niet op school aanwezig zijn. Dat advies geldt ook voor grenswerkers en grensstudenten.

Als thuiswerken of afstandonderwijs niet mogelijk is

Is thuiswerken of afstandsonderwijs niet mogelijk? Dan mogen grenswerkers en grensstudenten de grens over om voor hun werk of studie tijdelijk in het buurland te verblijven. Maar alleen als zij geen coronaklachten hebben. Volgens de voorlichting van 7 januari 2021 is het meestal niet verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag op zak te hebben.

Worden grenswerkers of grensstudenten aan de grens gecontroleerd? Dan moeten zij wel uitleggen waarom het nodig is dat ze naar het buitenland reizen. Dat kan worden aangetoond met:

 • een bewijs van de woonplaats, bijvoorbeeld een kopie van een huurcontract of inschrijvingsbewijs van de gemeente
 • een bewijs van de werkgever of opdrachtgever, bijvoorbeeld een kopie van de arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht
 • een verklaring van de school, bijvoorbeeld een verklaring over het verplicht volgen van een examen of praktijkonderwijs of over het ontvangen van begeleiding door de school

Kies uw situatie en lees welke regels er gelden.

Alle reizigers vanuit een hoog-risicogebied binnen de Europese Unie (EU) moeten vanaf 29 december, 00.01 uur, een negatieve testuitslag laten zien. Dit moeten zij laten zien als zij naar Nederland reizen per vliegtuig, schip, internationale trein en bus. Op dit moment geldt nog geen negatieve testuitslag voor reizigers die met de auto naar Nederland reizen. 

De volgende personen hebben geen negatieve testuitleg nodig:

 • personen onder de 13 jaar 
 • grenswerkers, grensstudenten en grensscholieren 
 • personen die in het transport van goederen werken en ander transportpersoneel zoals vrachtwagenchauffeurs

Bent u geen inwoner van België en bent u 12 jaar of ouder? Dan moet u vanaf 25 december 2020 een negatief testresultaat hebben. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uren voor vertrek naar België. 

Reizigers hebben geen negatief testresultaat nodig als:

 • zij niet via een lucht- of zeevervoerder naar België komen, en
 • maximaal 48 uur in het buitenland waren, of 
 • maximaal 48 uur in België zullen blijven

Reist u met de auto naar België? En verblijft u minder dan 48 uur in België? Dan heeft u geen negatieve testuitslag nodig.

Alle reizigers vanuit een hoog-risicogebied binnen de Europese Unie (EU) of Schengen moeten een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien. Dit moeten zij laten zien als zij naar Nederland reizen per vliegtuig, schip, internationale trein en bus. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur bij aankomst in Nederland. Dit mag ook digitaal. 

Kan een reiziger geen negatieve COVID-19-testuitslag laten zien? Dan mag de reiziger niet naar Nederland reizen.

De volgende groepen personen hebben geen negatieve testuitleg nodig:

 • personen onder de 13 jaar 
 • grenswerkers, grensstudenten en grensscholieren 
 • personen die in het transport van goederen werken en ander transportpersoneel zoals vrachtwagenchauffeurs
 • reizigers die met de auto naar Nederland reizen

In Duitsland geldt in veel deelstaten een plicht om zich te registreren, testen of om in quarantaine te gaan. Dit kan per deelstaat verschillend zijn.

Komt u vanuit Nederland naar Duitsland? Dan moet u zich voor aankomst in Duitsland laten registreren. Vul het aanmeldingsformulier in en neem het uitgeprint mee op uw reis. Op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid vindt u alle informatie over de verplichting om zich te registreren en de uitzonderingen.

Vanaf 11 januari 2021 moet u bij aankomst in Duitsland in veel deelstaten de uitslag van een coronatest meebrengen. Neem de uitslag uitgeprint of digitaal uit Nederland mee. Dit mag de uitslag van een ‘PCR-Covid-19-test’ of een ‘antigen-sneltest’ zijn. De uitslag mag niet ouder zijn dan 48 uur voor aankomst.

Informatie voor klein grensverkeer 

Klein grensverkeer is het verkeer tussen Nederland en de deelstaten Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen. Reist u heen en weer tussen Nederland en deze deelstaten? Dan gelden voor u vaak aangepaste regels.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Informatie over de regels voor reizen naar deze deelstaten, leest u op de website van Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen.

Heeft u vragen

Kies het land en lees waar u terecht kunt met uw vragen.