Vraag snel een vergoeding aan

Alleen degene die door asbest ziek is geworden kan een vergoeding aanvragen. Doe dit zo snel mogelijk. Komt u te overlijden voordat u de vergoeding heeft ontvangen, dan gaat de vergoeding naar uw nabestaande.

Aanvragen in 4 stappen

Het aanvragen van een vergoeding gaat in 4 stappen.

Stap 1: Vul een aanvraag in

Vul een aanvraag in. Doe dit samen met een medewerker van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Het IAS geeft ons advies of u een vergoeding krijgt.

Wilt u liever dat iemand anders het formulier voor u invult? Dat kan. Maar laat aan het IAS weten wie dit voor u mag doen. Bel voor meer informatie met het IAS op telefoonnummer 079 750 71 50. Of kijk op de website van het IAS.

Stap 2: Het IAS gaat voor u aan het werk

Het IAS gaat voor u aan het werk. Zij gaan bijvoorbeeld praten met uw (vroegere) werkgever. Het IAS doet dit gratis voor u.

Stap 3: Bevestiging door een arts

Het IAS regelt dat een arts bekijkt of u ziek bent door asbest. Bij maligne mesothelioom doen artsen van het Nederlands Mesotheliomen Panel (NMP) dit. Bij asbestose gebeurt dit door artsen van het Nederlands Asbestose Panel (NAP). Soms schakelt het IAS ook de Nederlandse Vereniging artsen voor longziekten en tuberculose (NVALT) in.

Stap 4: U krijgt een vergoeding

Het duurt meestal 2 maanden tot uw aanvraag is afgerond. Het IAS laat ons weten of u ziek bent door asbest. Als dat zo is, krijgt u € 20.355 van ons. U krijgt dit bedrag meestal binnen 1 week nadat IAS ons heeft laten weten dat u een vergoeding kunt krijgen.

U krijgt ook een vergoeding van uw werkgever

Is uw (vroegere) werkgever aansprakelijk? Dan krijgt u van de werkgever schadevergoeding. Het IAS regelt dat u dit bedrag binnen 6 maanden na uw aanvraag krijgt. Soms is uw werkgever het er niet mee eens dat hij moet betalen. Dan kan het langer duren. Het bedrag van € 20.355 dat u al van ons heeft ontvangen, wordt van de schadevergoeding van de werkgever afgetrokken.