Regels AOW-toeslag tijdelijk versoepeld door coronacrisis

Heeft u een partner die door de coronacrisis tijdelijk (meer) is gaan werken in een cruciaal beroep? En hebben wij toen uw AOW-toeslag gestopt, omdat het inkomen van uw partner te hoog werd? Dan kunt u weer toeslag krijgen als uw partner stopt met werken of minder gaat werken en de werkzaamheden langer dan 3 maanden hebben geduurd. 

Dit heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. Normaal gesproken vervalt de AOW-toeslag voor altijd als het inkomen langer dan 3 maanden te hoog is.

Waarom is deze versoepeling

Door de coronacrisis is er veel vraag naar zorgpersoneel. Het kabinet ondersteunt de oproep aan zorgmedewerkers om zich beschikbaar te stellen. Dan past het niet om strikt aan de toeslagregels vast te houden.

Hoe lang duurt de versoepeling

De versoepeling van de regels duurt zolang de corona-maatregelen van het kabinet gelden. Voorlopig gelden deze voor de periode maart 2020 tot en met juni 2021.

De AOW-toeslag is een extra bedrag boven op de AOW. Iemand krijgt toeslag als de partner zelf nog geen AOW heeft en geen of weinig inkomsten heeft. De AOW-toeslag is in 2015 afgeschaft. Had u voor 2015 al een toeslag? Dan houdt u de AOW-toeslag zolang u aan de voorwaarden voldoet.