Wat gaat er van uw Anw-uitkering af

Van uw Anw-uitkering halen wij loonheffing en een bijdrage Zvw af. Het bedrag dat dan overblijft is de netto Anw-uitkering. Netto is het bedrag dat u op uw rekening krijgt.

Woont u buiten Nederland? Dan hangt het af van het land waar u woont wat er van uw Anw-uitkering af gaat. 

Meer over loonheffing en bijdrage Zvw

Kies een van de onderwerpen

Loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies volksverzekeringen voor de AOW, Anw (Algemene nabestaandenwet) en Wlz (Wet langdurige zorg). Over een deel van uw inkomen betaalt u deze niet. Dat heet loonheffingskorting.

Loonheffingskorting

Door de loonheffingskorting betaalt u minder belasting en premies. Daardoor is het netto bedrag dat u ontvangt hoger. Heeft u meer dan 1 inkomen? Kies dan zelf bij welk inkomen u de loonheffingskorting gebruikt. Dit mag bij maar 1 inkomen.

Loonheffingskorting veranderen

In Mijn SVB kunt u zien of u loonheffingskorting bij uw Anw-uitkering heeft. Wilt u dit veranderen? Dan doet u dit in Mijn SVB. Let op: verander de loonheffingskorting bij uw andere inkomen dan vanaf dezelfde maand.

Wij halen de bijdrage Zvw af van uw Anw-uitkering. Daarnaast betaalt u zelf premie aan uw zorgverzekeraar voor uw zorgverzekering. Hoeveel u betaalt, hangt af van uw zorgverzekering.

Zorgtoeslag van de Belastingdienst

Soms krijgt u een zorgtoeslag van de Belastingdienst. Dit is een bedrag waarmee u een deel van uw zorgverzekering betaalt. Of u zorgtoeslag krijgt hangt af van uw inkomen.