Heeft u een e-mail van ons ontvangen en u vertrouwt het niet

Wij beveiligen onze online dienstverlening op een hoog niveau. Toch kan het voorkomen dat oplichters zich voor doen als de SVB en een valse e-mail sturen uit onze naam.

Heeft u een e-mail van ons ontvangen en u vertrouwt het niet? Laat ons dit zo snel mogelijk weten. Stuur de mail die u heeft ontvangen door aan valse-email@svb.nl

Wij bekijken of de e-mail echt is of dat het 'phishing' is. Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens.

Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens. Dit gebeurt via e-mails en via social media.

Er wordt gevraagd om in te loggen op een nepwebsite die sprekend lijkt op die van bijvoorbeeld DigiD of een bank. Als u inlogt, worden uw inloggegevens meteen doorgestuurd naar de oplichter. 

Deze oplichter probeert met die gegevens bijvoorbeeld op uw naam een uitkering aan te vragen of uw bankrekening te plunderen.

  • Klik nooit op een link in een e-mail die u niet vertrouwt en open geen bijlage
  • Controleer goed aan wie u persoonlijke gegevens mailt
  • Zorg dat het antivirusprogramma en de firewall van uw computer actueel zijn
  • Gaat het inloggen bij de SVB anders dan u gewend bent? Log dan niet in en verbreek meteen de verbinding
  • Controleer of het webadres klopt. Vaak klopt het webadres van de nepwebsite niet. Er zitten bijvoorbeeld spelfouten in

Een vorm van phishing is het telefonisch benaderen van mensen. Dan doen de oplichters net alsof ze bij een overheidsinstantie of bank werken. 

Vaak wordt gezegd dat er een veiligheidsprobleem is. Er wordt gevraagd naar uw inloggegevens. Of u wordt gevraagd om naar een bepaalde website te gaan waar u met uw persoonlijke inloggegevens moet inloggen. Ook hier gaat het om de website van de oplichter. Soms heeft de oplichter, voordat hij een slachtoffer opbelt, al informatie over het slachtoffer verzameld.

Heeft u met phishing via de telefoon te maken gehad? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via 020 656 56 56.