Serap

Beleidsadviseur internationaal

Serap

Als student Staats- en Bestuursrecht begon Serap Çokgezer in 2014 aan een bijbaan bij de SVB. Tijdelijk, dacht ze. Maar inmiddels is Serap vijf jaar verder en toe aan haar derde functie binnen de SVB, bij de directie Strategie & Externe Betrekkingen.

“Ik dacht ‘dit doe ik tijdelijk’, maar dat pakte anders uit”

“Ik kwam binnen als uitzendkracht. Klanten te woord staan, AOW-dossiers behandelen. Het was crisistijd en er was weinig werk, dus ik besloot mijn scriptie naast mijn baan af te ronden. Daarna zou ik weer weggaan, althans, dat was mijn plan. Ik merkte wel direct dat het een warm bad was waar ik in terecht kwam; de SVB voelt als een grote familie. Wel had ik een duidelijke mening over hoe dingen anders of beter konden en ik merkte dat dat werd gewaardeerd. Een halfjaar nadat ik in dienst was gekomen kwam de vacature van Teamleider vrij. Hoewel ik nog piepjong en onervaren was, werd ik gestimuleerd om die kans te pakken. En zo was ik niet alleen student, maar had ik ook een baan als Teamleider.

Veel kansen

Het fijne aan de SVB is dat er heel veel kansen zijn om je te ontwikkelen. Er zijn volop opleidingsmogelijkheden en er wordt veel aandacht besteed aan je eigen arbeidsmobiliteit: hoe zorg je dat je zelf de regie houdt over je carrière, dat je op je plek zit? Zelf volgde ik het Talent Ontwikkel Programma (TOP) binnen de SVB, een programma dat jonge, ambitieuze collega’s helpt om zich verder te ontwikkelen. Tijdens dit programma kwam ik in aanraking met andere directies binnen de SVB en het werk dat zij doen – een goede aanleiding om weer eens verder te kijken.

Het buitenland lonkt

Een directie die mij meteen aansprak was Strategie & Externe Betrekkingen (SEB). Zij zijn, de naam zegt het al, verantwoordelijk voor het beleid en strategie van de SVB en onderhouden contact met stakeholders, zoals ministeries, gemeenten en andere ketenpartners waar de SVB mee samenwerkt. Nationaal, maar ook internationaal. Vooral dat laatste sprak mij enorm aan. Juist in internationale samenwerking spelen culturele verschillen een belangrijke rol, wat het werk heel dynamisch maakt. Inmiddels ben ik voor een halfjaar intern gedetacheerd bij SEB, om te ervaren of dit werk bij mij past. Van de Brexit tot de European Labour Authority en het organiseren van een wereldwijd event voor de sociale zekerheid: ik verveel me hier geen moment. Of ik hier na dit jaar blijf weet ik nog niet, de overheid is groot en andere organisaties ontdekken staat ook zeker op mijn wensenlijst.

Kansen pakken

Wat ik tot nu toe heb geleerd van mijn tijd bij de SVB is dat het niet uitmaakt wie je bent of waar je begint: als je een doel voor ogen hebt en daar naartoe werkt, dan kun je er komen. En die scriptie? Die rondde ik in 2015 af’