Ronald

Analist IT

 • Download deze video

 • Uitgeschreven tekst

  Dit is Ronald. Ronald werkt bij de SVB omdat het werk hier er toe doet. Zorgen dat 3,3 miljoen AOW-ers maandelijks pensioen ontvangen is heel wat anders dan commerciële software ontwikkelen.

  Op dit moment is hij architect. Hij houdt zich bezig met de software waarmee onder andere de kinderbijslag wordt toegekend en uitbetaald.

  Ronald zit in een Agile team met bouwers en ontwerpers. Ze werken met nieuwe technieken, zoals Angular.

  Hij heeft allerlei verschillende functies gehad, en diverse opleidingen gevolgd. Recent nog over Agile werken.

  Tijd voor overleg, Ronald presenteert de inrichting van een nieuw systeem. Dit wordt op architectuurniveau bepaald.

  De werkdag zit erop.

  Versterk jij ons SVB IT-Team? Kijk op werkenbijdesvb.nl voor alle actuele vacatures.

‘Ik sta als analist graag met m’n voeten in de modder’

Ik ben analist, dus ik bekijk of de plannen die we hebben bij IT passen bij de strategische doelen van de SVB.

We hebben twee IT-systemen die we samen willen voegen tot één systeem. Dan hebben we daarna de handen vrij voor vernieuwing.

Ik heb een adviserende rol, waarin ik graag bijdraag aan de juiste oplossing. Dat is altijd mijn drijfveer. Tijdens mijn studie Milieuchemie was ik op zoek naar oplossingen om het milieu te redden, maar in de praktijk bleek dat vooral gericht op wetenschappelijk onderzoek. Als onderdeel van mijn studie ben ik me gaan verdiepen in het programmeren. Dat ik een apparaat kon laten doen wat ik wilde vond ik een openbaring. Zo ben ik in de IT gerold. Ik programmeer niet meer, maar ik sta wel met m’n voeten in de modder met de teams die de software bouwen. 

“Het leuke aan Agile werken is dat je werk een team-effort wordt”

Ik zit in een Agile team met bouwers en ontwerpers. Wat ik leuk vind aan werken in zo'n team: je komt met een specifieke expertise in een team en daarna is het een team-effort om bij te dragen aan het slagen van de opdracht. Ik denk dan ook mee met programmeurs over het aanpassen van functionaliteiten, bijvoorbeeld waar knoppen moeten komen. Door steeds met een andere expertise naar een vraagstuk te kijken kom je verder. 

“Bij de SVB hebben we een grote diversiteit aan technieken in huis”

Onze grote primaire systemen zijn grotendeels gebouwd in Cobol. Dat is niet de meest nieuwe technologie, maar die systemen zijn zó goed dat er voorlopig geen reden is om daar afscheid van te nemen. Daarnaast hebben we ook allerlei andere technieken in huis, zoals Java voor onze website, Angular en Node.js  (gebruikt door o.a. Google, Netflix, LinkedIn), Tosca, Jenkins en XL Deploy. Dus ook op het gebied van moderne techniek is er bij de SVB voldoende aanbod.

“Bij de SVB is altijd ruimte voor een goed idee”

Ik ben ook onderdeel van het promotievernieuwingsteam van het IT-bedrijf. Om ideeën verder te brengen dan de ideeënbox. Wij willen sparringspartner worden van iedereen met een goed idee. Daarin stimuleren we collega’s bij het ontwikkelen van een nieuw idee: zij moeten het idee pitchen, een proof-of-concept maken (daarvoor krijg je tijd en geld) en het verder uitwerken.

“Bij de SVB is altijd ruimte om je te ontwikkelen”

Ik vind het belangrijk om bij een organisatie te werken die maatschappelijk relevant is. Dat helpt mij om te accepteren dat je door politieke besluitvorming soms te maken hebt met veel tijdsdruk en soms juist vertraging in het werk. Het gaat wel om de kinderbijslag of AOW, dus het raakt aan mensen. Daarnaast vind ik het belangrijk om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving. Ik ziet het als mijn taak om dat met IT te ondersteunen. Een andere drijfveer om bij de SVB te werken is dat ik me altijd persoonlijk heb kunnen ontwikkelen. Ik ben begonnen als programmeur en heb me kunnen ontwikkelen tot architect. 

Wil je op de hoogte blijven over mijn werk en activiteiten?

Volg dan de posts van Willem, Mieke en mij op Facebook en LinkedIn.

Ronald