Vrijwillige Verzekering

U gaat buiten Nederland wonen of werken

Gaat u buiten Nederland wonen of werken? Of gaat u emigreren? Dan bent u meestal niet meer verzekerd voor de AOW en de Anw.

Voorkom een lagere AOW

Als u niet verzekerd bent voor de AOW, krijgt u bij het bereiken van uw AOW-leeftijd een lager AOW-pensioen. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, krijgt u later 2% minder AOW. U voorkomt dit door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW.

Zorg dat uw nabestaanden toch Anw krijgen

Bent u niet verzekerd voor de Anw? Dan krijgt uw partner geen nabestaandenuitkering Anw, als u zou overlijden. Ook krijgen uw kinderen geen wezenuitkering als ze wees zouden worden door uw overlijden. 

Als u zich vrijwillig verzekert voor de Anw, dan kunnen uw partner en uw kinderen een uitkering krijgen. Zij moeten wel aan de voorwaarden voldoen. 

U kunt u zich op 3 manieren verzekeren:

  • alleen voor de AOW;
  • alleen voor de Anw of
  • voor de AOW en de Anw samen.

Binnen 1 jaar aanvragen

Bent u niet meer verzekerd voor de AOW of Anw? Dan heeft u tot 1 jaar, na het einde van uw verzekering, de tijd om zich aan te melden voor vrijwillige verzekering.

Voor de Anw kunt u zich het beste meteen aanmelden zodra u niet meer verzekerd bent. Zo zorgt u ervoor dat uw partner een nabestaandenuitkering kan krijgen als u zou overlijden. Uw partner moet wel aan de voorwaarden voldoen.

Meer informatie over wat u moet regelen als u naar het buitenland verhuist vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bereken zelf of u zich vrijwillig wilt verzekeren

Het invullen van de wizard duurt een paar minuten. Aan het eind van de wizard vragen wij u uw inkomsten in te vullen vanaf de datum van vertrek uit Nederland tot het einde van het jaar. Verzamel deze informatie voordat u de wizard invult. Reken uw inkomsten altijd om in euro’s.