PGB

Wanneer is een salarisadministratie nodig

Als u zorg inkoopt met een PGB, wordt u werkgever of opdrachtgever van uw zorgverlener. U betaalt een loon of vergoeding vanuit uw PGB. Over een loon of vergoeding moeten altijd belastingen en premies worden betaald.

U kunt er met uw zorgverlener voor kiezen om de belasting en premies vooraf te laten inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Wij doen dan de salarisadministratie voor u. In sommige gevallen bent u verplicht om dit door ons te laten doen. Dit hangt af van het soort overeenkomst dat u met uw zorgverlener heeft (een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht).
Wij zetten de mogelijkheden hieronder op een rij.

Ik heb een arbeidsovereenkomst voor minimaal 4 dagen per week

In dit geval bent u werkgever en inhoudingsplichtig. Een salarisadministratie is verplicht. U moet belastingen en premies op het inkomen van uw zorgverlener inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Uw zorgverlener is dan verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, WAO/WIA en ZW) en u betaalt in dat geval ook werkgeverslasten. Wij betalen uw zorgverlener een netto loon uit uw budget.

Het is belangrijk om u te realiseren dat de werkgeverslasten bovenop het bruto loon komen dat u heeft afgesproken met uw zorgverlener. Dit geld gaat ook van uw budget af. De werkgeverslasten zijn ongeveer 20 procent van het bruto loon.

Ik heb een arbeidsovereenkomst voor maximaal 3 dagen per week

U kunt kiezen tussen:

 1. Bruto betalen
  Wij betalen uw zorgverlener een brutoloon of een brutovergoeding uit uw budget. Uw zorgverlener is zelf verantwoordelijk voor de afdrachten aan de belasting. U hoeft geen salarisadministratie bij te houden. 
 2. Netto betalen 
  Wij betalen uw zorgverlener een nettobedrag uit uw budget. Wij betalen ook de benodigde afdrachten aan de Belastingdienst uit uw budget. Een salarisadministratie is in dit geval nodig. Wij verzorgen die voor u.

Uw zorgverlener is uw partner of familielid, of werkt in opdracht voor u

U kunt kiezen tussen:

 1. Bruto betalen
  Wij betalen uw zorgverlener een brutoloon of een brutovergoeding uit uw budget. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de afdrachten aan de belasting. U hoeft geen salarisadministratie bij te houden.
 2. Netto betalen 
  Wij betalen uw zorgverlener een netto bedrag uit uw budget. Wij betalen ook de benodigde afdrachten aan de Belastingdienst uit uw budget. Een salarisadministratie is in dit geval nodig. Wij verzorgen die voor u.
Wanneer uw zorgverlener een ondernemer is, is het niet mogelijk om de salarisadministratie door de SVB te laten doen.

Aanmelden voor salarisadministratie

Wanneer wij de salarisadministratie voor u gaan doen, hebben wij nog een aantal documenten van u nodig.