Kindernamen

Mila koos zelf haar naam

Mila

In het begin van de zwangerschap waren we al op zoek naar 'de naam'. We maakten lijstjes met namen die we allebei leuk vonden. De naam Mila (van de actrice Mila Kunis) sprak mij aan, maar daar hebben we toen verder niets mee gedaan. 

Een week voor ik was uitgerekend hadden we nog steeds geen naam. We liepen ons lijstje van dat moment nog eens langs. Daarop stonden namen als Jill, Lynn en Tess. Kort, daar houden we van. Aan de andere kant: we vonden het leuke namen, maar niet voor onze dochter. We hoorden het onszelf niet roepen. Ik vroeg aan Erwin: “Maar Mila vond je niets?” Op dat moment werd Mila wakker in mijn buik en werd heel erg beweeglijk. Dus je kunt zeggen dat zij haar naam zelf heeft gekozen. 

Van mijn schoonmoeder kregen we een boekje over namen en hun betekenis. Mila betekent ‘geliefd bij het volk’. Dat speelde verder geen rol bij onze keuze, al is ze wel enorm geliefd. Voor beide families is ze het eerste kleinkind, dus ze was meer dan welkom. Grappig is ook dat we Mila nog nooit in onze omgeving gehoord hadden, maar twee dagen nadat we voor de naam Mila hadden gekozen, kwamen we iemand tegen die dat ook had gedaan. 

Een naam kiezen voor je kind is moeilijk. Je geeft iemand een naam waar ze haar hele leven mee moet doen. Dus denk je na of mensen er iets van kunnen maken waarmee ze gepest zou kunnen worden, bijvoorbeeld door de naam af te korten, of door een verkleinwoord of een combinatie met de achternaam, of zelfs de initialen. Wat dat laatste betreft: als we onze dochter bijvoorbeeld Saar hadden genoemd, waren haar initialen ‘S.V.B.’ geweest. En dat zou heel grappig geweest zijn, want Erwin’s vader werkt al 40 jaar bij de SVB. En ook Erwin’s broer werkt daar sinds een paar jaar.

Margareth van der Plas (1989), Erwin van Beelen (1986) en Mila van Beelen (28 februari 2014) uit Katwijk.