BDZ

Veranderingen in loonheffingskorting voor personen die in Duitsland wonen

05-11-2018


Vanaf 1 januari 2019 ontvangen inwoners van Duitsland een lager netto loon. Dit komt omdat er geen rekening gehouden wordt met  het belastingdeel van de heffingskortingen. Als ze in Nederland sociaal verzekerd zijn krijgen ze nog wel het premiedeel van de heffingskortingen. Voor de arbeidskorting geldt hierop een uitzondering. Werknemers die in Duitsland wonen ontvangen ook het belastingdeel van de arbeidskorting.

Personen met een uitkering of pensioen krijgen hier misschien ook mee te maken. De belastingwijziging heeft alleen gevolgen voor inwoners van Duitsland die uit Nederland een uitkering of pensioen ontvangen dat op jaarbasis hoger is dan € 15.000,- bruto. Het verlies kunnen zij terugvragen via een belastingaangifte. Hiervoor geldt dan wel de regel dat hun inkomen voor minimaal 90% onder de Nederlandse belastingen moet vallen.

Meer informatie hierover leest u op de website van de Belastingdienst. Voor inhoudelijke vragen over de heffingskorting neemt u contact op met de BelastingTelefoon Buitenland via +31 55 5 385 385.