BDZ

AOW-leeftijd versus ingangsdatum Regelaltersrente

04-01-2019

Zowel in Nederland als in Duitsland wordt de ingangsdatum van het ouderdomspensioen opgeschoven. U krijgt het AOW-pensioen niet meer met 65 jaar en ook de Duitse Rente gaat later in.

De ingangsdatum van het AOW-pensioen en de ingangsdatum van de Regelaltersrente wordt niet op dezelfde manier opgehoogd. Hierdoor ontstaan verschillende ingangsdata die steeds verder uitelkaar komen te liggen. BDZ heeft een tabel gemaakt waar dit uit af te lezen is.

Geboren in de periodeAOW-leeftijdRegelaltersrente
januari t/m augustus 195366 jaar + 4 maanden65 jaar + 7 maanden
september t/m december 195366 jaar + 8 maanden65 jaar + 7 maanden
januari t/m april 195466 jaar + 8 maanden65 jaar + 8 maanden
mei t/m december 195467 jaar65 jaar + 8 maanden
januari t/m december 195567 jaar + 3 maanden 65 jaar + 9 maanden
januari t/m september 195667 jaar + 3 maanden65 jaar + 10 maanden
januari t/m september 195767 jaar + 3 maanden65 jaar + 11 maanden

Neem zelf contact op met SVB

Als u in Nederland woont en Duitse Rente kunt krijgen en dit eerder in kan gaan dan het AOW-pensioen, vraag dan bij de Sociale Verzekeringsbank of zij uw Duitse Rente willen aanvragen. Wacht dan niet tot de SVB contact met u opneemt.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie kan verstandig zijn om de Regelaltersrente later in te laten gaan. De Regelaltersrente kan namelijk worden verrekend met een Nederlandse uitkering zoals een bijstandsuitkering van de gemeente.

Premie volksverzekering

Woont u in Nederland? Als de Regelaltersrente uit Duitsland eerder ingaat dan het AOW-pensioen in Nederland, dan betekent dit dat er premies AOW en Anw in Nederland betaald moeten worden over de Regelaltersrente. Vanaf de AOW leeftijd moet alleen de premie Anw nog betaald worden.

Er is een mogelijkheid om een ontheffing van de verzekeringsplicht aan te vragen. Er bestaat dan geen of een lager recht op een nabestaandenuitkering en er worden geen verzekeringstijdvakken voor de AOW opgebouwd.

Het hangt dus van uw persoonlijke situatie af wat de gewenste ingangsdatum van de Regelaltersrente is. U kunt hier altijd contact over opnemen met BDZ.