BBZ

Informatiebijeenkomsten BBZ

Wij organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten voor werkgevers, zelfstandigen, intermediairs en HR-medewerkers. De informatie is gericht op het werken over de grens in Nederland-België. Tijdens de bijeenkomsten werken wij samen met verschillende partijen zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst. Op deze manier leveren wij u een totaalpakket aan informatie bij grensoverschrijdend werken.

Waar en wanneer zijn de bijeenkomsten?

In 2018 organiseren wij vijf bijeenkomsten:

 • maandag 1 oktober, Herentals-België (speciaal voor de bouwsector*) 
 • dinsdag 2 oktober, Gilze 
 • vrijdag 5 oktober, Weert 
 • maandag 15 oktober, Gilze (speciaal voor de bouwsector*) 
 • dinsdag 16 oktober, Bergen op Zoom 

Wij ontvangen u vanaf 10.30 uur met koffie/thee. De bijeenkomsten duren tot circa 17.00 uur en zijn inclusief een eenvoudig lunchbuffet. 

*Deze bijeenkomst is interessant voor alle ondernemingen die in België 'werken in onroerende staat' uitvoeren. Let op. Het gaat dan niet alleen om de werkzaamheden van traditionele bouw-ondernemingen. Zie uitleg onder Wat zijn werken in onroerende staat.

Waar en hoe kunt u zich aanmelden?

De SVB brengt voor deelname aan de informatiebijeenkomst € 139 per persoon in rekening. Snelle beslissers kunnen gebruik maken van het vroegboektarief: tot 15 september 2018 betaalt u per persoon slechts € 109. 

Schrijf u meteen in! Na uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met de adresgegevens en route.

Wat kunt u verwachten?

Aan de hand van een aantal veel voorkomende situaties leiden we u door alle ins en outs op het gebied van sociale zekerheid, arbeidsrecht/verplichtingen België en belastingen. Aan bod komen in elk geval de volgende situaties: Inkomende en uitgaande grensarbeid, detachering en werken in twee landen. We besluiten de bijeenkomst met een expert panel, waaraan u uw vragen kunt voorleggen. 

De presentaties worden verzorgd door: 

 • Voorlichters van Bureau voor Belgische Zaken (sociale zekerheid) 
 • Experts van Van Havermaet uit Hasselt (bijzondere verplichtingen bij ondernemen in België) 
 • Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (GWO) van de Belastingdienst (belastingregels Nederland en België) 

Tijdens de bijeenkomsten op 1 oktober in Herentals (België) en op 15 oktober in Gilze zullen de specialisten van Van Havermaet met name ingaan op de bijzondere wet- en regelgeving voor ondernemingen die in België 'werken in onroerende staat' uitvoeren.

Wat zijn werken in onroerende staat?

U voert 'werken in onroerende staat' uit als u in België: 

 • een uit zijn aard onroerend goed bouwt, verbouwt, afwerkt, inricht, herstelt, onderhoudt, reinigt, of (geheel of gedeeltelijk) afbreekt; 
 • een onroerend goed levert en zodanig aanbrengt aan een onroerend goed dat het onroerend uit zijn aard wordt; 
 • tuinen aanlegt; bossen onderhoudt (bosbouw); wegen aanlegt; rioleringen legt of reinigt; schoorstenen veegt; 
 • werkzaamheden verricht die vallen onder het 'Paritair Comité voor het bouwbedrijf' (PC124). 

Voorbeeld: uw in Nederland gevestigde onderneming is een installatiebedrijf. Uw werknemers leggen in een gebouw op Belgisch grondgebied installaties aan voor verwarming, luchtverversing en klimaatregeling. Deze activiteit valt onder PC124.