AOW-pensioen

Uitbetalen als u buiten Nederland woont

Waar u ook woont, wij zorgen ervoor dat u uw AOW-pensioen krijgt. In bijna alle landen van de wereld kunt u AOW ontvangen als u een bankrekening heeft. Het kan wat langer duren voordat het bedrag op uw rekening staat. Dit hangt af van het land en uw bank.

Kijk naar welke landen wij de AOW uitbetalen

AOW soms in andere valuta

In sommige landen krijgt u uw AOW niet in euro’s overgemaakt, maar in een andere valuta. Het netto bedrag dat u ontvangt, kan per keer verschillen. Dat is afhankelijk van de wisselkoers van de andere valuta. De wisselkoers kunt u per maand terugvinden op onderstaande verwijzing naar de pagina van de wisselkoersen.

Kosten bij betaling naar het buitenland

Betaling van uw pensioen buiten Nederland brengt kosten met zich mee:

  • EU- / EER-landen, Australië, Israël, Kaapverdië, Marokko, Tunesië en Turkije: de SVB betaalt de kosten.
  • Canada, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Zuid-Afrika: De SVB verrekent  € 0,02 met uw pensioen of uitkering .
  • Alle overige landen én bij chequebetalingen: de SVB verrekent € 0,48 met uw pensioen of uitkering.

Misschien brengt uw eigen bank nog (administratie)kosten bij u in rekening. Dat bedrag verschilt per bank. De SVB heeft hierop geen invloed. Ontvangt u een laag bedrag van de SVB? Om op bankkosten te besparen, adviseren wij u over te gaan op een kwartaalbetaling of jaarbetaling van uw pensioen.

Soms gunstiger om AOW per kwartaal of jaar te ontvangen

Als u elke maand een klein bedrag aan AOW krijgt, zijn de extra kosten erg onvoordelig. De SVB biedt u de mogelijkheid om uw AOW per kwartaal of per jaar te ontvangen. Neem hiervoor contact op met uw SVB-kantoor. Het is niet mogelijk om uw AOW-pensioen met één bedrag voor altijd af te laten kopen. Betaling per kwartaal of jaar is alleen mogelijk als u buiten Nederland woont.

U kunt ook zelf kijken wanneer wij uw AOW betalen

Als u een (DigiD)inlogcode heeft voor Mijn SVB, kunt vanuit het buitenland 24 uur per dag uw eigen gegevens raadplegen. U kunt zien wanneer wij uw AOW overmaken en hoe hoog het bedrag is. Maar u kunt ook de maandelijkse specificatie van uw AOW of jaaropgave bekijken en printen, of bijvoorbeeld ook een wijziging van uw rekeningnummer aan ons doorgeven.

Met DigiD kunt u uw AOW-zaken via Mijn SVB op onze website regelen en hoeft u geen hoge telefoonkosten te maken om contact met ons op te nemen.