AOW-pensioen

Aanvragen

De manier waarop u AOW-pensioen aanvraagt hangt af van uw situatie.

U woont in Nederland en heeft een brief over uw AOW-pensioen ontvangen

Heeft u een DigiD, dan kunt u uw AOW online aanvragen. Dan krijgt u snel bericht. Kunt u niet via internet aanvragen? Bel ons dan op werkdagen.

U woont in Nederland en heeft (nog) geen brief over uw AOW-pensioen ontvangen

Ongeveer 4 maanden voor uw AOW-leeftijd ontvangt u een brief over uw AOW-pensioen. Eerder aanvragen is niet mogelijk. Als u een Berichtenbox heeft, ontvangt u onze brief in uw Berichtenbox.

U woont buiten Nederland

Het aanvragen van een AOW-pensioen verschilt per land.

Er zijn drie mogelijkheden:

 1. U woont in een land van de EU (Europese Unie) of de EER (Europese Economische Ruimte) of in een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten.

  Bent u in dat land verzekerd voor een basispensioen van de overheid? Neem dan voor uw AOW-aanvraag contact op met de instantie die dat pensioen regelt.

  Bent u in dat land niet verzekerd voor een basispensioen van de overheid? Neem contact met ons op, dan sturen wij u een aanvraagformulier.

 2. Woont u in een ander land?
  Neem dan contact met ons op, dan sturen wij u een aanvraagformulier.

 3. Al klant van de SVB?
  Dan hoeft u niets te doen. Als u bijvoorbeeld al een nabestaandenuitkering Anw of een remigratie-uitkering van ons krijgt, hoeft u niets te doen. Wij nemen dan een aantal maanden voor uw AOW-leeftijd zelf contact met u op.