AOW-pensioen

Uw AOW uit Nederland: weet hoe het zit

Heeft u in het verleden in Nederland gewoond of gewerkt? Als u de AOW-leeftijd bereikt kunt u AOW krijgen. Ook als u in een ander land woont. Door nieuwe wetgeving verandert de AOW-leeftijd de komende jaren. Dit betekent dat u later AOW krijgt dan u misschien verwacht. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk dat u goed op de hoogte blijft.

De AOW-leeftijd verandert in Nederland

Vanaf 1957 ontving iedereen vanaf zijn 65e levensjaar AOW-pensioen. Maar de wetgeving in Nederland is inmiddels veranderd.

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog:

  • naar 66 jaar in 2018
  • naar 67 jaar in 2021
Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
  • naar 67 jaar en 3 maanden in 2022
  • blijft 67 jaar en 3 maanden in 2023

De AOW-leeftijd vanaf 2024 is nog niet vastgesteld.

U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. 

Opbouw van de AOW

De AOW bouwt u op in de 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd. Is uw AOW-leeftijd 66 jaar? Dan bouwt u AOW op tussen uw 16e en 66e verjaardag.

Voor ieder jaar dat u in Nederland heeft gewoond, krijgt u 2% AOW-pensioen. Woonde u niet in Nederland maar werkte u wel in Nederland? Dan krijgt u misschien ook 2% AOW-pensioen per gewerkt jaar.

U krijgt op uw AOW-leeftijd een volledig AOW-pensioen als u 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd heeft opgebouwd. Bent u (lang) voor uw AOW-leeftijd naar een ander land vertrokken? Dan ontvangt u een deel van het volledige AOW-bedrag.

Zelf AOW aanvragen

De SVB regelt het AOW-pensioen. Mensen in Nederland krijgen vlak voor hun AOW-leeftijd automatisch bericht van ons. Maar wanneer u in een ander land woont, moet u er zelf aan denken om op tijd uw AOW-pensioen aan te vragen. Hoe u dat doet, verschilt per land.

Tip:  vraag uw AOW 6 maanden voor uw AOW-leeftijd aan. Het onderzoek naar uw AOW-opbouw duurt namelijk enige tijd.

Uw SVB Pensioenoverzicht aanvragen

Wilt u nu alvast weten hoeveel AOW u heeft opgebouwd? Vraag dan met uw DigiD een SVB Pensioenoverzicht aan. Heeft u geen DigiD? Dan vindt u op www.svb.nl onder 'Hoeveel AOW krijgt u later' een aanvraagformulier dat u kunt uitprinten en opsturen per post.

Waarom roepen wij u op?

De SVB is de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland. Wij vinden het belangrijk dat iedereen weet en krijgt waar hij of zij recht op heeft. Mensen in Nederland krijgen bericht van ons wanneer zij de AOW-leeftijd naderen, of wanneer de AOW-leeftijd wijzigt. Maar van veel mensen buiten Nederland hebben wij geen of een onjuist adres. Wij kunnen u dan niet informeren, daarom is het belangrijk dat u zelf goed op de hoogte blijft.

Heeft u vragen over uw AOW? Kijk eens op www.svb.nl/aow. Niet gevonden wat u zoekt?