AOW-pensioen

Veelgestelde vragen over AOW en Brexit


 • Ik woon in het VK en heb AOW. Wat betekent Brexit voor mijn AOW?

  No deal

  Uw AOW-pensioen en eventuele partnertoeslag lopen gewoon door.

  Als u verhuist uit het VK en vervolgens na een jaar of later na de Brexit-datum weer terugverhuist naar het VK, kunnen er gevolgen zijn voor uw AOW-pensioen. Een ongehuwdenpensioen is dan maximaal 50% van het Nederlandse netto minimumloon in plaats van maximaal 70% van het netto minimumloon en de eventuele partnertoeslag vervalt. 

  Heeft u een partner en heeft u beiden AOW? Bij overlijden van een van de partners krijgt de achterblijvende partner een ongehuwdenpensioen van maximaal 50% van het Nederlandse netto minimumloon in plaats van maximaal 70% van het netto minimumloon. 

  Deal 

  Uw AOW loopt gewoon door tijdens een overgangsperiode die tot en met 31 december 2020 duurt. Tijdens deze periode gelden de EU-regels nog waardoor er niets verandert tot en met 31 december 2020. Ook na de overgangsperiode lopen uw AOW-pensioen en eventuele partnertoeslag ongewijzigd door. Dit is geregeld in speciaal overgangsrecht.

 • Ik woon in het VK en bereik voor binnen een jaar na de Brexit-datum, de AOW-leeftijd. Ik heb in Nederland gewoond en gewerkt, dus ik krijg AOW. Wat betekent Brexit voor mijn toekomstige AOW?

  No deal 

  U krijgt het AOW-pensioen dat u ook gehad zou hebben als er geen Brexit was. 

  Als u verhuist uit het VK en vervolgens na een jaar of later na de Brexit-datum weer terugverhuist naar het VK, kunnen er gevolgen zijn voor uw AOW. Een ongehuwdenpensioen is dan maximaal 50% van het Nederlandse netto minimumloon in plaats van maximaal 70% van het netto minimumloon. 

  Deal 

  U krijgt het AOW-pensioen dat u ook gehad zou hebben als er geen Brexit was. Er is een overgangsperiode die tot en met 31 december 2020 duurt. Tijdens deze periode gelden de EU-regels nog waardoor er niets verandert tot en met 31 december 2020. Ook na de overgangsperiode loopt uw AOW-pensioen ongewijzigd door. Dit is geregeld in speciaal overgangsrecht.

 • Ik woon in het VK en heb AOW. Op mijn AOW houdt de SVB de bijdrage Zvw-buitenland in. Daardoor heb ik in het VK recht op medische zorg die door Nederland wordt betaald. Hoe zit dit na de Brexit-datum?

  No deal 

  Wij houden vanaf de maand na de Brexit-datum geen bijdrage Zvw-buitenland meer in op uw AOW. U krijgt daardoor een hoger netto AOW-bedrag. Over het stopzetten van de bijdrage Zvw-buitenland en de gevolgen daarvan krijgt u een brief van het CAK. 

  Deal 

  Uw AOW loopt gewoon door tijdens een overgangsperiode die tot en met 31 december 2020 duurt. Tijdens deze periode gelden de EU-regels nog waardoor er niets verandert tot en met 31 december 2020. Ook na de overgangsperiode loopt uw AOW-pensioen ongewijzigd door. Dit is geregeld in speciaal overgangsrecht.

 • Ik woon in het VK en heb AOW. Ik wil na de Brexit-datum verhuizen naar Nederland? Wat betekent dit voor mijn AOW? En zijn er gevolgen voor mijn AOW als ik later besluit om weer terug te verhuizen naar het VK?

  No deal

  Na verhuizing naar Nederland loopt uw AOW gewoon door. Verhuist u vervolgens na een jaar of later na de Brexit-datum weer terug naar het VK, dan kan dat gevolgen hebben voor uw AOW. Een ongehuwdenpensioen is dan maximaal 50% van het Nederlandse netto minimumloon in plaats van maximaal 70% van het netto minimumloon en de eventuele partnertoeslag vervalt. 

  Heeft u een partner en heeft u beiden AOW? Bij overlijden van een van de partners krijgt de achterblijvende partner een ongehuwdenpensioen van maximaal 50% van het Nederlandse netto minimumloon in plaats van maximaal 70% van het netto minimumloon. 

  Deal 

  Na verhuizing naar Nederland loopt uw AOW gewoon door tijdens een overgangsperiode die tot en met 31 december 2020 duurt. Ook bij terugverhuizing naar het VK in deze periode verandert uw AOW niet. Tijdens deze periode gelden de EU-regels nog waardoor er niets verandert tot en met 31 december 2020. Ook na de overgangsperiode loopt uw AOW-pensioen ongewijzigd door. Dit is geregeld in speciaal overgangsrecht. 

  Let op! Terugverhuizing naar het VK na 31 december 2020 kan wel gevolgen hebben voor uw AOW. Een ongehuwdenpensioen is dan maximaal 50% van het Nederlandse netto minimumloon in plaats van maximaal 70% van het netto minimumloon.

 • Mijn vrouw en ik wonen in het VK en we hebben beiden AOW. Wat gebeurt er met de AOW als een van ons komt te overlijden na de Brexit-datum?

  No deal

  De achterblijvende partner krijgt een ongehuwdenpensioen van maximaal 50% van het Nederlandse netto minimumloon.

  Deal 

  Er is een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode gelden de EU-regels waardoor er niets verandert tot en met 31 december 2020. Bij een overlijden voor 31 december 2020 krijgt de achterblijvende partner een ongehuwdenpensioen van maximaal 70% van het Nederlandse netto minimumloon.

 • Ik woon in Nederland en heb AOW en een Engels ouderdomspensioen. Wat betekent Brexit voor mijn pensioenen?

  No deal

  Uw AOW loopt gewoon door. Voor uw Engelse pensioen moet u contact opnemen met de Engelse pensioenuitvoerder. 

  Deal

  Uw AOW loopt gewoon door. Voor uw Engelse pensioen moet u contact opnemen met de Engelse pensioenuitvoerder.