Algemeen

Heeft u een e-mail van de SVB ontvangen en vertrouwt u het niet?

Laat ons dit zo snel mogelijk weten. Stuur de mail die u heeft ontvangen door aan: valse-email@svb.nl. Wij beoordelen of de e-mail echt is, of dat er sprake is van “phishing”.

De SVB beveiligt haar online dienstverlening op een hoog niveau. Toch kan het voorkomen dat oplichters zich voor doen als de SVB en een valse e-mail sturen uit naam van de SVB. 

Wat is phishing?

Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens. Dit gebeurt via e-mails en via social media. Er wordt gevraagd om in te loggen op een nepwebsite die sprekend lijkt op die van bijvoorbeeld DigiD of een bank. Als u inlogt, worden uw inloggegevens meteen doorgestuurd naar de fraudeur. Deze oplichter probeert vervolgens met die gegevens op uw naam een uitkering/toeslag aan te vragen of uw bankrekening te plunderen.

Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt van phishing-mail?

  • Klik nooit op een link in een e-mail die u niet vertrouwt en open geen bijlage
  • Controleer goed aan wie u persoonlijke gegevens mailt
  • Zorg dat het antivirusprogramma en de firewall van uw computer actueel zijn
  • Gaat het inloggen bij de SVB anders dan u gewend bent? Log dan niet in en verbreek meteen de verbinding
  • Controleer of het webadres klopt. Vaak klopt het webadres van de nepwebsite niet. Er zitten bijvoorbeeld spelfouten in

Heeft u te maken (gehad) met phishing via de telefoon?

Een variant van phishing is het telefonisch benaderen van mensen waarbij de oplichters net doen alsof ze bij een overheidsinstantie of bank werken. Vaak wordt gezegd dat er sprake is van een veiligheidsprobleem. Er wordt gevraagd naar uw inloggegevens of u krijgt het verzoek naar een bepaalde website te gaan waar u met uw persoonlijke inloggegevens moet inloggen. Ook hier gaat het om de website van de fraudeur. Soms heeft de oplichter, voordat hij een potentieel slachtoffer opbelt, al informatie over het slachtoffer verzameld. Als u met phishing via de telefoon te maken heeft gehad, dan horen wij dat graag van u. Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op: 020 - 656 5656.