Kinderbijslag

Hoe vraagt u kinderbijslag aan

De manier waarop u kinderbijslag aanvraagt, hangt af van uw situatie. Kies uw situatie en lees hoe u kunt aanvragen.

U woont of werkt sinds kort in Nederland

Als u in Nederland woont of werkt kunt u misschien kinderbijslag krijgen. U kunt dan kinderbijslag aanvragen met uw DigiD.

Geen DigiD?

U kunt hieronder een DigiD aanvragen. Of neem contact met ons op. Wij sturen u binnen enkele dagen een aanvraagformulier.

Naar boven

U woont in Nederland en uw kind is geboren in Nederland

Binnen 2 tot 4 weken na aangifte van de geboorte van uw kind ontvangt u bericht van de SVB. Zodra u onze brief heeft ontvangen kunt u uw kinderbijslag aanvragen via Mijn SVB.

Heeft u 4 weken na de aangifte van de geboorte nog geen bericht van ons ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Wordt een tweede of volgende kind geboren? U hoeft dan niets te doen. Wij passen uw kinderbijslag automatisch voor u aan.

Meld uw kind aan bij uw zorgverzekeraar

Vergeet niet om uw kind binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij uw zorgverzekeraar. Anders loopt u het risico dat uw zorgverzekeraar de medische kosten niet vergoedt.

Naar boven

U woont buiten Nederland

U woont buiten Nederland en wilt in Nederland kinderbijslag aanvragen. Dit kan als u woont in een land dat lid is van de EU/EER (of in een ander land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten) en verzekerd bent voor de kinderbijslag. Geef via Mijn SVB aan ons door dat u kinderbijslag wilt aanvragen. Wij sturen u dan een aanvraagformulier toe.

Naar boven

Andere situaties

Ontvangt u nog geen kinderbijslag en geldt één van deze situaties voor u?

  1. een kind is bij u thuis komen wonen,
  2. een kind woont bij u thuis, maar de oorspronkelijke aanvrager van de kinderbijslag niet (meer),
  3. u heeft een kind geadopteerd,
  4. u heeft een pleegkind opgenomen,
  5. een kind van uw partner is bij u komen wonen

Ook dan kunt u kinderbijslag aanvragen met uw DigiD. Heeft u al wél kinderbijslag en neemt u een adoptiekind, pleegkind op in uw gezin? Geef dit dan met uw DigiD door als een wijziging in uw gezin.

Geen DigiD?

U kunt hieronder een DigiD aanvragen. Of neem contact met ons op. Wij sturen u binnen enkele dagen een aanvraagformulier.

Naar boven