Taal
logo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het levenlogo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het leven

SVB home

 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland. Op deze website vindt u informatie over de regelingen die wij uitvoeren.

Actueel

Bekijk de lijst met veelgestelde vragen over PGB trekkingsrecht

Wij krijgen veel vragen via telefoon, e-mail en sociale media over PGB trekkingsrecht. Heeft u onze lijst met veelgestelde vragen al bekeken? Deze wordt regelmatig bijgewerkt. Misschien kunt u hier het antwoord op uw vraag vinden.

Heeft uw zorgverlener nog niet betaald gekregen en heeft u wel een zorgovereenkomst ingestuurd? Kijk dan goed in de zorgovereenkomst wat u heeft afgesproken over het loon. Heeft u in de overeenkomst gekozen voor een uurloon? Dan gaan wij pas betalen wanneer u urenbriefjes of facturen indient.

Wij hebben begrip voor de zorg van de klanten en stakeholders over de uitbetalingen van de PGB-budgetten. We doen er alles aan om de verwerking en de uitbetalingen zo goed mogelijk te laten verlopen. Mocht er onverhoopt toch iets niet goed gaan, dan herstellen we dit zo snel mogelijk.

Vanaf 26 januari zijn we begonnen met het uitbetalen van zorgverleners. Hieronder leest u hoe we te werk gaan. In onze betaalwijzer leest u wanneer we uw zorgverlener uitbetalen. Beantwoord hiervoor een aantal vragen.

Daan en Sophie populairste kindernamen 2014

plaatje van baby

De Top 20 kindernamen van 2014 is bekend. In 2013 waren Sem en Tess favoriet bij ouders, maar in 2014 kozen ze het meest voor Daan en Sophie. Ga voor een overzicht van alle kindernamen naar onze speciale kindernamensite. U vindt ook een overzicht per provincie en ouders vertellen waarom ze voor een bepaalde naam hebben gekozen. Lees meer over de kindernamen.

Negenmaandenbeurs 2014

Van 25 februari tot en met 1 maart staan wij op de Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam.

Wij krijgen veel vragen over de invoering van het trekkingsrecht. Het is daardoor extra druk aan de telefoon wat ervoor zorgt dat het SVB Servicecentrum PGB op sommige momenten moeilijk bereikbaar is. Wanneer u ons telefonisch niet kunt bereiken, kunt u ons het beste op een later tijdstip terugbellen. Ook het beantwoorden van e-mail duurt langer dan normaal. Dit duurt enkele werkdagen.

Op 1 januari 2015 is de kostendelersnorm ingevoerd voor de AIO. Vanaf 1 juli 2015 geldt de kostendelersnorm ook voor de nabestaandenuitkering Anw.

Jaaropgave 2014

Vanaf 3 januari 2015 kunt u met uw DigiD uw jaaropgave bekijken via Mijn SVB. U krijgt uw jaaropgave ook per post of in uw berichtenbox. Meer informatie vindt u op onze pagina jaaropgave 2014.

Vanaf 24 november 2014 zijn de boetes voor overtredingen met sociale uitkeringen verlaagd. Dit geldt ook voor de AOW, Anw, kinderbijslag en AIO-aanvulling.

AOW- en Anw-bedragen vanaf 1 januari 2015

Vanaf 1 januari 2015 veranderen de AOW- en Anw bedragen.
AOW-bedragen
Anw-bedragen

De kinderbijslagbedragen veranderen niet vanaf 1 januari 2015.
Kinderbijslag bedragen

 

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om de AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller te verhogen naar 66 jaar in 2018 en naar 67 jaar in 2021. Na 2021 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Krijgt u nog AOW-toeslag na 1 januari 2015?

Bent u geboren vóór 1950? Kunt u dan na 1 januari 2015 nog een AOW-toeslag krijgen?


Lees meer op onze pagina 'Hoe zit het met de toeslag vanaf 2015'

Afbeelding Steffie

Heeft u soms moeite met het lezen van teksten? Op onze makkelijke website vertelt Steffie over een paar regelingen.

Op 1 januari 2015 is de tegemoetkoming KOB afgeschaft. Op dezelfde datum is de inkomensondersteuning AOW ingevoerd. Voor veel mensen is er niets veranderd.

Zoeken

Mijn SVB

Voor kinderbijslag, AOW en Anw. Aanvragen, een wijziging doorgeven of uw gegevens raadplegen.

DigiD