Taal
logo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het levenlogo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het leven

SVB home

 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland. Op deze website vindt u informatie over de regelingen die wij uitvoeren.

Actueel

Onlangs verhuisd? Of te maken gehad met een gemeentelijke herindeling? Betaling AOW-pensioen iets later

Ontvangt u AOW-pensioen en bent u verhuisd tussen 21 december 2014 en 23 januari 2015? Of heeft u te maken gehad met een gemeentelijke herindeling in die periode? Dan ontvangt u uw AOW-pensioen op maandag 26 januari 2015, in plaats van 22 januari 2015. Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak. De betaling van februari zal zoals gepland op maandag 23 februari plaatsvinden.

Nu de eerste betaaldatum van uw zorgverleners nadert en er in de media verhalen komen over aanloopproblemen in de verwerking heeft u misschien vragen of zelfs enige ongerustheid over de verwerking van uw ingezonden gegevens bij de SVB. We zetten het voor u nog eens op een rij.

Daan en Sophie populairste kindernamen 2014

plaatje van baby

De Top 20 kindernamen van 2014 is bekend. In 2013 waren Sem en Tess favoriet bij ouders, maar in 2014 kozen ze het meest voor Daan en Sophie. Ga voor een overzicht van alle kindernamen naar onze speciale kindernamensite. U vindt ook een overzicht per provincie en ouders vertellen waarom ze voor een bepaalde naam hebben gekozen. Lees meer over de kindernamen.

Vanaf 1 januari wordt het pgb niet meer op de rekening van budgethouders gestort. Uitbetalingen worden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gestort op de rekening van de zorgverlener. In dit bericht staat toegelicht hoe de betalingen aan zorgverleners op tijd plaatsvinden.

Op 1 januari 2015 is de kostendelersnorm ingevoerd voor de AIO. Vanaf 1 juli 2015 geldt de kostendelersnorm ook voor de nabestaandenuitkering Anw.

Jaaropgave 2014

Vanaf 3 januari 2015 kunt u met uw DigiD uw jaaropgave bekijken via Mijn SVB. U krijgt uw jaaropgave ook per post of in uw berichtenbox. Meer informatie vindt u op onze pagina jaaropgave 2014.

Vanaf 24 november 2014 zijn de boetes voor overtredingen met sociale uitkeringen verlaagd. Dit geldt ook voor de AOW, Anw, kinderbijslag en AIO-aanvulling.

AOW- en Anw-bedragen vanaf 1 januari 2015

Vanaf 1 januari 2015 veranderen de AOW- en Anw bedragen.
AOW-bedragen
Anw-bedragen

De kinderbijslagbedragen veranderen niet vanaf 1 januari 2015.
Kinderbijslag bedragen

 

Wij krijgen veel vragen over de invoering van het trekkingsrecht. Het is daardoor extra druk aan de telefoon wat ervoor zorgt ervoor dat het SVB Servicecentrum PGB op sommige momenten moeilijk bereikbaar is. Wanneer u ons telefonisch niet kunt bereiken, kunt u ons het beste op een later tijdstip terugbellen.

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om de AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller te verhogen naar 66 jaar in 2018 en naar 67 jaar in 2021. Na 2021 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

In de media zijn verschillende berichten verschenen over de opzegging van het verdrag met Marokko. Er wordt beweerd dat het hierdoor mogelijk is om uitkeringen aan te passen aan het kostenniveau van Marokko. Dit heet het woonlandbeginsel. Deze berichtgeving is niet juist en leidt tot verwarring. Graag lichten wij toe hoe het zit.

Krijgt u nog AOW-toeslag na 1 januari 2015?

Bent u geboren vóór 1950? Kunt u dan na 1 januari 2015 nog een AOW-toeslag krijgen?


Lees meer op onze pagina 'Hoe zit het met de toeslag vanaf 2015'

Afbeelding Steffie

Heeft u soms moeite met het lezen van teksten? Op onze makkelijke website vertelt Steffie over een paar regelingen.

Op 1 januari 2015 is de tegemoetkoming KOB afgeschaft. Op dezelfde datum is de inkomensondersteuning AOW ingevoerd. Voor veel mensen is er niets veranderd.