Taal
logo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het levenlogo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het leven

BDZ home

Het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) geeft voorlichting en advies aan mensen die in Duitsland wonen of werken. Wanneer u buiten Nederland woont of werkt, heeft dat invloed op uw sociale verzekeringen en pensioen.

Actueel

Woont u in Nederland en heeft u een Duitse Rente? Dan ontvangt u de jaaropgave van uw Duitse Rente rechtstreeks van de Deutsche Rentenversicherung (DRV).

Heeft u in Duitsland gewerkt en een ouderdomspensioen opgebouwd? Als u met pensioen gaat, vraagt u uw Altersrente aan in het land waar u woont.

In de Duitse bouwnijverheid is het werken met uitzendkrachten of medewerkers van payroll bedrijven definitief niet toegestaan.

Woont u in Duitsland en ontvangt u een pensioen, lijfrente of socialezekerheidsuitkering uit Nederland?

Op 1 januari 2016 gaat het nieuwe belastingverdrag met Duitsland in. Wilt u weten wat er voor u verandert? Bezoek dan de website van de Belastingdienst.

 

Hoe vraagt u een Steuernummer aan?

Heeft u ooit een Steuerliche Identifikationsnummer gekregen, maar bent u deze kwijt? Vraag het fiscale belastingnummer online aan. U krijgt het nummer dan thuis gestuurd.

Gaat u verhuizen? Een nieuw bankrekeningnummer? Of wilt u een overlijden doorgeven? Alle wijzigingen voor de Duitse Rente geeft u schriftelijk door aan Deutsche Post AG.

Werkt u in Duitsland? Of heeft u in het verleden in Duitsland gewerkt? Dan heeft u waarschijnlijk een Duitse Rente opgebouwd. Wilt u weten hoeveel u heeft opgebouwd? U kunt een overzicht opvragen bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV).