Taal
logo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het levenlogo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het leven

BDZ home

Het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) geeft voorlichting en advies aan mensen die in Duitsland wonen of werken. Wanneer u buiten Nederland woont of werkt, heeft dat invloed op uw sociale verzekeringen en pensioen.

Actueel

Het Kindergeld, Duitse kinderbijslag, wordt met terugwerkende kracht vanaf januari 2015 met €4,- verhoogd.

Gaat u over de grens in buurland Duitsland of België werken? Of woont u in Duitsland of België en gaat u in Nederland werken? Zorg dat u goed op de hoogte bent van de gevolgen. Op de website Grensinfopunt vindt u waardevolle informatie over sociale zekerheid, belastingwetgeving en andere regels.

Wilt u een paar uur per week in Duitsland werken? Lees dan eerst onze brochure over de Minijob.

Werkt u in Duitsland? Of heeft u in het verleden in Duitsland gewerkt? Dan heeft u waarschijnlijk een Duitse Rente opgebouwd. Wilt u weten hoeveel u heeft opgebouwd? U kunt een overzicht opvragen bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV).

De Duitse regering heeft besloten om met ingang van 1 januari 2015 een minimumloon in te voeren.

Als u in Nederland woont en een Duitse Rente ontvangt, kunt u een tegemoetkoming krijgen van de Deutsche Rentenversicherung (DRV) voor de premie Wet Langdurige Zorg (Wlz, voorheen AWBZ) en bijdrage Zvw die u in Nederland betaalt. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

 

Woonde en/of werkte u vroeger in Nederland? Dan heeft u mogelijk Nederlandse pensioenrechten opgebouwd. Waar krijgt u informatie over deze pensioenen? Wij zetten de opties voor u op een rijtje.

Van iedereen die buiten Nederland woont en een relatie heeft met een Nederlandse overheidsinstelling, worden de gegevens in RNI (Registratie Niet Ingezetenen) vastgelegd.

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen vanaf nu bij een aantal balies in Nederland terecht om een DigiD aan te vragen.