Taal
logo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het levenlogo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het leven

BDZ home

Het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) geeft voorlichting en advies aan mensen die in Duitsland wonen of werken. Wanneer u buiten Nederland woont of werkt, heeft dat invloed op uw sociale verzekeringen en pensioen.

Actueel

Seminar 27 maart 2015 De Bureaus voor Belgische en Duitse Zaken kijken terug op een geslaagd seminar ‘Ondernemen zonder grenzen’ op 27 maart 2015 in Eindhoven.

Elke maand is er een spreekuur van de Euregio Rijn-Maas-Noord in Venlo. In de maand mei, is er geen spreekuur in Venlo, vanwege Hemelvaart. Op vrijdag 12 juni is het eerstvolgende spreekuur weer in Venlo. Wilt u tussentijds toch graag een spreekuur bezoeken? Bekijk dan hier welke spreekuren er nog meer zijn.  

Werkt u in Duitsland? Of heeft u in het verleden in Duitsland gewerkt? Dan heeft u waarschijnlijk een Duitse Rente opgebouwd. Wilt u weten hoeveel u heeft opgebouwd? U kunt een overzicht opvragen bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV).

De Duitse regering heeft besloten om met ingang van 1 januari 2015 een minimumloon in te voeren.

Als u in Nederland woont en een Duitse Rente ontvangt, kunt u een tegemoetkoming krijgen van de Deutsche Rentenversicherung (DRV) voor de premie Wet Langdurige Zorg (Wlz, voorheen AWBZ) en bijdrage Zvw die u in Nederland betaalt. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

 

Woonde en/of werkte u vroeger in Nederland? Dan heeft u mogelijk Nederlandse pensioenrechten opgebouwd. Waar krijgt u informatie over deze pensioenen? Wij zetten de opties voor u op een rijtje.

Van iedereen die buiten Nederland woont en een relatie heeft met een Nederlandse overheidsinstelling, worden de gegevens in RNI (Registratie Niet Ingezetenen) vastgelegd.

Bureau voor Belgische Zaken en Bureau voor Duitse Zaken (BBZ en BDZ) bieden vanaf januari 2014 maatwerk voor bedrijven en intermediairs tegen kostprijs aan.

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen vanaf nu bij een aantal balies in Nederland terecht om een DigiD aan te vragen.