Taal
logo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het levenlogo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het leven

BBZ home

Het Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) informeert u over de sociale zekerheid als u in België of Nederland gaat wonen, werken, studeren of ondernemen. Gaat u bijvoorbeeld in België werken, dan heeft dit invloed op uw sociale verzekeringen zoals pensioen en ziektekosten.

Actueel

Gaat u wonen of werken buiten Nederland? Bezoek dan de EmigratieBeurs in Houten op zaterdag 13 en zondag 14 februari. Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) en Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) zijn aanwezig om bezoekers te informeren over sociale zekerheid bij emigratie naar België of Duitsland. Wilt u gratis toegang tot de beurs? Wij hebben 10 vrijkaarten te verdelen. Bel ons via 076-548 5840.

BBZ biedt ook in 2016 persoonlijke dienstverlening via gratis spreekuren

Bureau voor Belgische Zaken organiseert ook in 2016 maandelijks gratis spreekuren in Nederland en België. De spreekuren in Eeklo, Maaseik en Sittard vervallen. Het spreekuur in Lanaken verplaatsen we vanaf april naar Maasmechelen. Wilt u weten waar en wanneer u terecht kunt? En hoe u een afspraak kunt maken?

Bekijk onze spreekurenpagina

.

Drijft u een in Nederland gevestigde onderneming? En laat u werknemers tijdelijk in België werken? Dan ontvangt u mogelijk een brief van de Belgische organisatie PDOK.
Voor alle werkende ouders gaat de Kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2016 omhoog. Ouders ontvangen voor elk kind dat naar de opvang gaat meer Kinderopvangtoeslag. Minister Asscher kondigde deze maatregel aan in een brief aan de Tweede Kamer.
België verhoogt de leeftijd voor rustpensioen van 65 naar 67 jaar. De leeftijd voor vervroegd rustpensioen gaat omhoog van 62 naar 63 jaar. De leeftijd voor overlevingspensioen gaat omhoog van 50 naar 55 jaar. Deze wijzigingen gelden voor alle 3 de pensioenstelsels: werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.
Woont u in België en gaat u werken of studeren in Nederland? Dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig voor uw contact met de Nederlandse overheid. Dit nummer krijgt u na inschrijving bij een Nederlandse gemeente.