Taal
logo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het levenlogo SVB Sociale Verzekeringsbank voor het leven

BBZ home

Het Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) informeert u over de sociale zekerheid als u in België of Nederland gaat wonen, werken, studeren of ondernemen. Gaat u bijvoorbeeld in België werken, dan heeft dit invloed op uw sociale verzekeringen zoals pensioen en ziektekosten.

Actueel

Woonde en/of werkte u vroeger in Nederland? Dan heeft u mogelijk Nederlandse pensioenrechten opgebouwd. Waar krijgt u informatie over deze pensioenen? Wij zetten de opties voor u op een rijtje.
Op donderdag 15 mei houden wij ons maandelijkse spreekuur bij de Rijksdienst voor pensioenen (RVP) in Antwerpen. Belastingdienst/Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen kan deze keer niet deelnemen. Wat als u dringende fiscale vragen heeft?
Woont u in Nederland, werkt u als werknemer in België en bouwt u in België rustpensioen op? Of krijgt u al rustpensioen uit België? Bij "MyPension" kunt u via internet uw pensioendossier bij de Rijksdienst voor pensioenen (RVP) bekijken. Hoe werkt dit precies?
Woont u in Nederland en ontving u in 2013 een Belgisch rustpensioen van de Rijksdienst voor pensioenen (RVP)? Dan bent u verplicht om dit pensioen op te geven bij uw Nederlandse belastingaangifte over 2013. Welk bedrag vult u in op uw aangifte?

Bureau voor Belgische Zaken en Bureau voor Duitse Zaken (BBZ en BDZ) bieden vanaf januari 2014 maatwerk voor bedrijven en intermediairs tegen kostprijs aan.

In 2014 bieden de Bureaus voor Belgische en Duitse Zaken van de SVB een volledige dienstverlening voor klanten in de grensgebieden Nederland-België en Nederland-Duitsland.

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen vanaf nu bij een aantal balies in Nederland terecht om een DigiD aan te vragen.